Caravan-lehti somessa

Ravitapahtuman erikoisuudet: Hevosia matkailuautossa ja karavaanareilla omat aitiopaikat!

Tapahtumat

Ravitapahtuman erikoisuudet: Hevosia matkailuautossa ja karavaanareilla omat aitiopaikat!

Raveja pääsee harvemmin seuraamaan matkailuajoneuvosta käsin, mutta Suur-Hollola -ajoissa tämä onnistui.

Huittislainen Hannu Torkki on Tiina-vaimonsa kanssa pystyttänyt leirinsä hyvissä ajoin, edellisenä päivänä, Jokimaan raviradan laitaan – parhaalle paikalle. Kaksikko avaa jo viinipulloa, ennen kuin ensimmäisen lähdön ”Aja!” huudetaan.

Kun ”tavallinen kansa” seisoo ahtaasti Suur-Hollola -ajon katsomossa, karavaanareilla on ulkotuolit, pöydät sekä tietysti omat keittiöt ja sängyt. Moni nimittäin yöpyy paikalla koko viikonlopun kestävien kilpailujen ajan. Niin, ja Hannu Torkilla on jalkojensa alla äitinsä kolmekymmentä vuotta sitten kutoma kaunis räsymatto.

Torkit ovat tasan viikon vanha karavaanaripariskunta. SFC-numerotarra on liimattu vastaostettuun matkailuautoon vasta päivää aiemmin. Sen kunniaksi otetaan lasit viiniä, ja samaan seurueeseen kuuluvat Paula ja Pentti Setälä polttavat sikarit.

Vapaus kiehtoo

Sikarinsavun läpi näkyvät edessä olevan raviradan hevoset. Lämmittelykierros on vasta menossa, ja katsojia, jotka joutuvat jättämään autonsa aina vain kauemmaksi, virtaa portista sisään.

Karavaanarit ajavat suoraan omaan katsomoonsa. Koko viikonloppu yhdeltä autokunnalta maksaa viisikymmentä euroa. Ei paha, sillä hintaan sisältyvät liput kahdelle ja useamman yön leirintämaksu sähköineen.

Tiina Torkin, ihkauuden karavaanarin, intoa on ihana katsella. Karavaanareilla yhdistyy karavaanariuteen monesti jokin muu harrastus, kuten esimerkiksi suunnistus, agility, maastopyöräily, hiihto tai vaellus. Mutta Tiinalla matkailuautoilu kolahti yhteen raviharrastuksen kanssa.

– Kerran lainasimme matkailuautoa, ja se oli heti siinä. Aina kun saamme hevosille hoitajat, lähdemme reissuun. Mikään ei enää pidättele. Jos sanoo yhdellä sanalla, mitä karavaanarius on, niin se on vapaus, Tiina Torkki sanoo.

Suomenhevosten eliittiä

Näissä raveissa ei kummallakaan pariskunnalla ole omaa hevosta pelissä, mutta Pentti Setälä muistaa vielä hyvin, kun hänen osaomisteinen, Suomenhevosten ykkösriviin lukeutunut Hullumies-orinsa voitti samaiset Suur-Hollola ravit vuonna 2009.

– Se oli juhlaa, jonka muistaa ikuisesti. Hullullamiehellä on vieläkin Vermon rataennätys. Ei siis mikään turha hevonen, Pentti Setälä kertaa.

Jokimaan ravikeskuksen ainutlaatuinen karavaanareiden camping-katsomo on aivan omaa luokkaansa. Katsojilla on parhaat katsomopaikat lepotuoleissa, omat grillit ja puutarhakalusteet. Jos väsyttää, voi mennä omaan matkailuajoneuvoonsa torkuille – ”tai kuka nyt mitäkin siellä haluaa tehdä,” kuiskaillaan.

Nuppiluvultaan toiselle sadalle nouseva yhteisö on solidaarinen siinä, ettei leiriydytä kenenkään näkökenttään. Ja kun erikoiskatsomossa tunnetaan hevoset, väki tuntee toisensakin: ”Tuo on sen ja sen hevosen omistaja ja heillä on ravitalli siellä…”

Sitten hevoskaravaanarit saavat ilouutisen, että Hullunmiehen varsa, Hulluduunari, onkin mukana näissä kisoissa. Huittisten hulluus jatkaa perinteitä, ja karavaanariporukka laittaa rahaa kimppa-Totoon. Riemu repeää, kun kaksari kertoimella 124 nappaa kiinni. Voittorahoilla tehdään uusia reissuja.

Hevosia matkailuautossa!

Sillä aikaa kun yleisö miettii seuraavia pelivalintojaan, varikolle palkintojenjaosta kopsuttelee Erkki-Pekka Mäkisen huippuravuri Graceful Swamp omistajansa pilttuuseen.

– Ostin hevosen yksivuotiaana huutokaupasta vähän yli kahdella tuhannella eurolla. Ajattelin itsekin monta kertaa, että olenkohan hullu, kun uskon tähän hevoseen. Nyt siihen uskovat muutkin, kun se tuo pelkkiä ykköstiloja, Mäkinen sanoo.

Edellislähdön se voitti ylivoimaisesti, ja onnittelijoita riittää hevoselle ja miehelle.

Pihalla vaalea matkailuauto näyttää aivan tavalliselta. Toki ikkunat ovat selvästi pienemmät, mutta auton toisella puolelle näky ällistyttää: takaosassa on tila kahdelle hevoselle. Ne nukkuvat öisin seisaallaan eivätkä tarvitse sänkyjä, mutta hevosten makuuhuoneen ja ohjaamon välissä on lisäksi kerrossängyt kahdelle ihmiselle. Kerrotaankohan siellä iltasatuja hepoille?

Vuonna 2019 Jokimaalla järjestetään kahdet suuret ravit kuukauden välein, sillä Suur-Hollolan lisäksi Jokimaalle myönnettiin Kuninkuusravit, johon odotetaan yli 60 000 katsojaa. Jokimaan ravikeskuksen toimitusjohtaja Tomi Himanka odottaa Kuninkuusraveihin paljon karavaanareita.

– Eivätkä ne mahdu tuohon nykyiselle alueelle. Siksi olemme varanneet Kuninkuusravien ajaksi suuremman karavaanarialueen tästä läheltä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Klikkaa kommentoidaksesi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää kategoriassa Tapahtumat

Viikon luetuimmat
Yhteistyökumppanit


 
Y l ö s