Juhannus ja kesä saavat suomalaiset liikkeelle. Ja kun on paljon väkeä liikkeellä, kaikenlaista pientä myös sattuu ja tapahtuu. Poimimme muutamien tahojen antamia vinkkejä ja muistutuksia siihen, että niitä ikäviä asioita sattuisi edes vähän vähemmän tänä kesänä.
Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa tiedotteessaan ottamaan mukaan varaparistoja palovaroittimille ja tarkistamaan palovaroittimien toimivuuden. Sammutuspeitteen tulisi olla käden ulottuvilla näkyvällä paikalla. Ensiaputarvikkeissa tulee huomioida myös palovammat: ainakin kylmäpakkaus tai palovammavoide kannattaa olla saatavilla.
Myös esimerkiksi mökin tai muun oleskelupaikan tarkka osoite on syytä olla valmiiksi selvillä, jotta tarvittaessa apu löytää helposti perille. Älypuhelimen 112-sovellus kannattaa päivittää.
Ennen liikenteeseen lähtemistä pitäisi pakata tavarat autoon huolellisesti siten, ettei kolari- tai jarrutustilanteessa irtonainen tavara pääsee liikkumaan matkustamossa aiheuttaen vammoja.
Jos matkan aikana osut tieliikenneonnettomuuspaikalle, anna tilaa hälytysajoneuvoille siirtymällä tien sivuun. Kaksikaistaisella tiellä tämä tarkoittaa sitä, että oikeanpuoleista kaistaa ajavat ryhmittyvät tien oikeaan laitaan ja vasenta kaistaa ajavat tien vasempaan laitaan. Näin keskelle syntyy kulkuväylä, jolla hälytysajoneuvo pääsee nopeasti paikalle.
Tarkista ajantasainen varoitustilanne aina ennen tulen sytyttämistä. Kaiken avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Metsäpalovaroitus on annettu juhannusaatolle suuressa osassa maata. Päivittyvä varoitustilanne löytyy Ilmatieteen laitoksen Varoitukset-sivulta tai Sää-sovelluksesta.
Pienet haaverit voivat hetkellisesti latistaa juhannuksen ja lomailun tunnelmaa. Yliopiston Apteekki listasi tiedotteessaan muun muassa tällaisia asioita lomalaisen yleisimmistä harmeista ja haavereista hoitovinkkeineen:
Pihkasalva on tehokas, antibakteerinen voide kaikkiin pieniin ihovaurioihin ja jopa pienten palovammojen hoitoon. Pihkalla on haavan parantumista edistäviä ominaisuuksia.
Kapeakärkiset Z-pinsetit ovat monikäyttöiset ja täydelliset tarkkaan työskentelyyn. Kapealla kärjellä saa hyvän otteen tikusta ja lasinsirusta. Pinsettien avulla saa myös punkista hyvän otteen ja se irtoaa ilman, että puremakohtaan puristuu lisää taudinaiheuttajia.
Kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja antihistamiinitabletit ovat tehokkain apu hyönteisten pistoihin. Osalle allergisista ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen ja siksi allergisen olisi hyvä kantaa mukanaan adrenaliinikynää. Muillekin ampiaisen pisto voi aiheuttaa vakavia oireita, etenkin pään ja kaulan alueelle osuessaan.
Aurinkosuojatuotteen käyttö on ehdottoman tärkeää, mutta jos poltat ihosi, siirry pois auringosta tai peitä iho vaatetuksella. Viilennä ihoa viileällä vedellä, kosteilla pyyhkeillä tai after sun -voiteella. Kosteuta ihoa usean päivän ajan kosteusvoiteella tai after sun -voiteella. Rauhoita ihon reaktiota miedolla hydrokortisoni- tai dekspantenolivoiteella ja vältä suoraa auringonvaloa. Myös mineraalipohjaiset lähdevesisuihkeet rauhoittavat, suojaavat ja viilentävät ihoa.
Suomen Apteekkariliitto puolestaan muistuttaa, että Apteekki.fi-sivuston Apteekkihaun avulla kaikilla päätelaitteilla selviää lähin apteekki yhteystietoineen ja aukioloaikoineen. Apteekki.fi-sivulla oleva Lääkehaku auttaa esimerkiksi reissussa olevaa, harvinaisempaa lääkettä käyttävää selvittämään onko lääkettä varastossa pienellä paikkakunnalla.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että ennen kaasugrillin käyttöönottoa tulee tarkistaa polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan. Letkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen.
Letkun liitoskohdat paineensäätimen ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä ja pullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen, Tukes neuvoo tiedotteessaan.
Jos mahdollista, juhannuksena matkalle kannattaa lähteä ruuhka-aikojen ulkopuolella, sillä valtaväylillä ajonopeudet ovat edellisvuosina laskeneet paikoitellen jopa 20–30 km/h normaalia alhaisemmalle tasolle.
Trafic Management Finland arvioi juhannuksen menoliikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina 18.6. Etelä-Suomessa klo 12–19 ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osuvat Ysitielle välille Tampere–Orivesi, Viitostielle Lusi–Mikkeli sekä Nelostielle Helsinki–Lusi.
Paluuliikenteen vilkkain päivä on sunnuntai 21.6., alkaen aamupäivästä ja jatkuen vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20–22 asti.
Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta.