Hollantilainen Camptoo on aloittamassa toimintaansa Suomessa. Camptoon palvelualustalla matkailuvaunujen ja -autojen tavalliset omistajat voivat vuokrata matkailijoille ajoneuvoaan silloin, kun se muuten seisoisi pitempään käyttämättömänä. Vuokraaja saa lisätuloja, matkailija yhden tavan ja toimijan lisää löytää omaan tarpeeseen sopiva matkailuauto tai -vaunu ja Camptoo ottaa välistä oman osansa.
Vuonna 2014 Alankomaissa perustettu Camptoo on kotimaansa lisäksi alan suurin toimija Isossa-Britanniassa. Nopeasti kasvanut yritys toimii myös Australiassa ja Belgiassa, ja on nyt aloittamassa tällä kesäkaudella Suomen lisäksi Ruotsissa ja Puolassa.
Sivusto camptoo.fi avautui toukokuun alussa, mutta vielä tässä vaiheessa lähinnä matkailuajoneuvojen omistajille, jotka pääsevät jo palveluun laittamaan ilmoituksen omasta vuokrattavasta ajoneuvostaan. Touko-kesäkuun vaihteessa palvelu lanseerataan viimeisteltynä kokonaisuudessaan, myös matkailijoille, ja tällöin varauksia pääsee tekemään ajoneuvoista.
– Tämä on kausiluonteista toimintaa, joten olisi toki ollut parempi päästä aloittamaan vähän aikaisemmin, mutta vielä me ehdimme tähän kesäkauteen mukaan, sanoo Camptoon country managerina Suomessa toimiva Ellimaija Tanskanen. Hän aloitti työnsä viime syksynä, jolloin yritys alkoi tähyillä Pohjoismaiden markkinoita tosissaan.
Monella on korkea kynnys vuokrata omaa, hyvin henkilökohtaiseltakin tuntuvaa matkailuajoneuvoaan tuntemattomalle henkilölle – myös välissä toimivan yrityksen kautta. Siksi Camptoo yrittää monin tavoin laskea kynnystä ajoneuvojen tarjoamiseksi palvelussa.
Ajoneuvon omistajalla on aina ohjat käsissä vuokraamisesta ja sen ehdoista, ja hän voi tehdä itse päätöksen, haluaako vuokrata vai ei.
– Pyrimme auttamaan omistajia minimoimaan vuokrauksen riskit. Sen lisäksi, että olemme omistajan apuna, annamme hänen määritellä ajoneuvon vuokrauksen ehdot täysin itse. Vaadimme ajoneuvoille vuokrauksen kattavaa vakuutusta.
Camptoo tarkistaa matkailijoiden rekisteröityessä ajokortin voimassaolon, ja sanoo pystyvänsä myös tunnistamaan matkailijan sivuston käytöstä riskikäyttäytymistä. Tarvittaessa matkailijaan ollaan yhteydessä ja varmistetaan tämän matkasuunnitelmat.
– Lisäksi ajan myötä alustalla kasvava yhteisö tuo tietenkin myös luottoa vuokraukseen käyttäjien vertaisarvostelujen kautta. Tämä toki muodostuu ja vahvistuu ajan myötä ja antaa lisätietoja vasta, kun matkailijalla on vähintään yksi matka Camptoon kautta takana, Tanskanen sanoo.
– Alustatalouteen liittyy mahdollisimman monien asioiden automatisointi, mutta tässä on kyse ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, jossa Camptoo on tukena. Eli panostamme asiakastukeen ja -palveluun, jota on saatavissa suomen kielellä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.
Alustalle otettavalle kalustolle ei Tanskasen mukaan vaatimuksia juuri ole. Ei tarvitse olla uutta ja hienoa. Kunhan on kunnossa, vakuutettu ja auto katsastettu. Omistaja määrittelee ja päättää itse vuokrahintansa, ja toki uudesta, hienosta ja kalliista ajoneuvostaan voi pyytää kovempaa vuokrahintaa. Camptoo auttaa ilmoituksen tekemisessä vetäväksi.
Camptoo ei Pohjoismaissa pääse sikäli ”liian” helpolla, että toimijoita ja kiinnostusta riittää. Esimerkiksi huhtikuun lopussa sveitsiläistaustainen Mycamper kertoi investoivansa ruotsalaiseen Housecar-palveluun.
Mycamper lanseerasi palvelunsa Ruotsissa vasta viime vuonna, mutta ostettuaan nyt itsensä Housecarin osaomistajaksi, Pohjoismaiden markkinoita ryhdytään valloittamaan yhteisillä muskeleilla Housecarin brändillä.
Camptoon Ellimaija Tanskanen on silti luottavainen tukevan jalansijan ottamiseen.
– Alustatalous on 2010-luvun ilmiö. Tälle retkeilyalalle se on tullut oikeastaan vasta muutamien viime vuosien aikana. Moni tämän alan yrityksistä on siis aika uusi vielä. Camptoo kun on perustettu jo 2014, meillä on tällaisesta toiminnasta kohta jo seitsemän vuoden kokemus. Meillä on siis ollut pitkä aika kehittää palvelua saamamme palautteen perusteella.