Uusien ja käytettyjen matkailuautojen myynti on kasvanut kahden viime vuoden aikana. Vielä kesällä 2020 matkailuajoneuvojen vahingot kuitenkin vähentyivät, mutta viime kesänä ne kääntyivät kasvuun.
Onnettomuustietoinstituutti OTI tilastoi Suomessa sattuneita liikennevakuutuksesta korvattavia vahinkoja. OTI:n tilastojen mukaan Suomessa sattuu vuosittain keskimäärin 1 000 vahinkoa, joissa osallisena on matkailuauto tai -vaunu. Näistä keskimäärin 80:ssa on sattunut henkilövahinko.
Liikennevakuutuksen perusteella korvatuista vahingoista, joissa matkailuauto tai -vaunu on ollut osallisena, kahdessa kolmasosassa matkailuauto on ollut vahingon aiheuttajana.
Koronakesänä 2020 matkailuautojen vahingot laskivat alimmilleen viimeisen 10 vuoden aikana. Vuoden 2021 lukuja ei OTI:lla vielä ole, mutta Fennian tilastojen mukaan vahingot lisääntyivät vuonna 2021 edellisvuodesta.
OTI:n tilastoista puuttuvat vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvattavat vahingot. Fennian mukaan niitä sattuu selvästi enemmän kuin liikennevahinkoja.
Fennian tilastoissa matkailuautojen kaskovahingoissa korostuvat kolari- ja lasivahingot. Kolarivahingot sattuvat tavallisimmin pysäköinti- ja peruutustilanteissa. Kolmannes vahingoista sattuu parkkipaikoilla.
– Matkailuautojen määrän lisääntyminen tarkoittaa lähes väistämättä sitä, että joukossa on myös kokemattomampia kuskeja, jotka saattavat ajaa suurempaa autoa ensimmäistä kertaa. Ison auton ohjaaminen ahtaassa tilassa on haastavaa kokeneellekin kuskille, ja pysäköintialueethan ovat muutenkin yleisin kolarointipaikka Suomessa, sanoo tiedotteessa Fennian ajoneuvovakuutus ja -vahinkopalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.
Pöyhösen mukaan matkailuajoneuvon kuljettajat ovat kuitenkin usein melko varovaisia kuskeja.
– Jos kesäteillä näkeekin välillä melko kärsimättömiä kuskeja, niin matkailuautojen kuljettajat harvemmin lukeutuvat näihin. Useinhan matkailuautoilijan tyyliin kuuluu se, ettei hirveästi kiirehditä siellä lomareissulla, vaan nautitaan matkasta. Useimmat vahingot ovat pienehköjä kolhuja ja naarmuja, joita sattuu ison auton kanssa ahtaassa tilassa, kuten parkkipaikoilla.
Useimmat matkailuajoneuvojen vahingot syntyvät pienissä nopeuksissa ja ahtaissa tiloissa. Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltopäällikkö Kimmo Pernu kehottaa tarkistuttamaan matkailuauton tai -vaunun pienenkin törmäyksen jälkeen.
– Moni saattaa ajatella, ettei pienestä lommosta haittaa ole. Mutta matkailuauton ja -vaunun kuori on yllättävän ohut. Samalla kun matkailuajoneuvojen koko on vuosien saatossa kasvanut ja lisälaitteiden määrä kasvanut, paino on pyritty pitämään alle 3 500 kilogrammassa, jotta ajoneuvoa saa ajaa B-ajokortilla, Pernu sanoo tiedotteessa.
Pernun mukaan kolhitulle matkailuajoneuvolle voi usein tehdä nopeamman tilapäiskorjauksen, jotta matka pääsee jatkumaan. Korjaustoimenpiteitä voi täydentää myöhemmin, kun kesäreissu on ohi. Näin asiakas ei menetä koko lomakautta korjauksen takia.
Vuonna 2020 liikennevakuutuksesta korvattuja matkailuautovahinkoja sattui eniten Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla.
– Uudellamaalla on eniten matkailuautoja ja matkailuperävaunuja liikennekäytössä. Siellä on myös eniten liikennettä, joten ykköspaikka vahingoissa on melko luonnollinen, Fennian Mikko Pöyhönen sanoo.
Pohjois-Pohjanmaalla sattuu suhteellisen paljon matkailuautovahinkoja. Alue on monelle matkakohde ja siellä liikkuu paljon matkailuajoneuvoja, jolloin sattuu kolareita varsinkin parkkipaikoilla.
Myös Lapissa on paljon matkailuajoneuvovahinkoja, vaikka liikennettä on suhteessa vähemmän isolla, hajanaisella alueella. Tämäkin selittynee sillä, että alueelle matkustetaan paljon matkailuajoneuvoilla.