Kansallispuistojen käyntimäärät yhä kovia, vaikka kysyntähuippu on jo tasaantunut

Suomen kansallispuistojen käyntimäärät ovat tasaantuneet suursuosiostaan, mutta kohteissa vierailtiin silti vilkkaammin kuin koronapandemiaa edeltävänä aikana.

Aikavälillä 1.1.‒31.7.2022 kansallispuistoissa vierailtiin yhteensä 2,2 miljoonaa kertaa. Kasvua pandemiaa edeltäneeseen aikaan eli vuoteen 2019 on 11 prosenttia, mutta viime vuodesta käyntimäärät laskivat 12 prosenttia.

Suomen suosituimmat kansallispuistot käyntimäärillä mitattuna tammi-heinäkuussa olivat Pallas–Yllästunturi (406 240), Urho Kekkosen kansallispuisto (259 213), Nuuksio (179 131), Koli (154 375), Pyhä–Luosto (125 843) ja Oulanka (100 350). Muiden kansallispuistojen kävijämäärät olivat reippaasti alle 100 000 vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana.

Oulangan käyntimäärät ovat laskeneet viime vuodesta muutaman prosentin, mutta Oulangassa päästiin silti yli 100 000 käyntiin tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana. Kuva: Jonna Kalliomäki/ Metsähallitus

Luontopalvelualueista Pohjanmaa-Kainuu menetti viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna prosentuaalisesti eniten kävijöitä (-22 %). Silläkin aleella kuitenkin oli kasvua vuoden 2019 vastaavaan jaksoon 13 prosenttia.

Pohjois-Suomen kansallispuistot houkuttelivat kävijöitä erityisesti alkuvuodesta, kun koronarajoitukset olivat vielä voimassa.

– Suomalaiset tulevat retkeilemään Lapin puistoihin hyvin paljon omalla autolla. Bensan hinnan nousu on yksi tekijä, joka on voinut vähentää kesälomaretkiä Lapin kansallispuistoihin. Käyntimäärät alkoivat laskea, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi. Kesän käyntimäärissä näkyy myös, että moni suomalainen on päättänyt koronarajoitusten päättymisen jälkeen tehdä lomamatkan esimerkiksi ulkomaille, puistojohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.

Keski-Suomen puistoista suosituimpana jatkaa Etelä-Konneveden kansallispuisto. Kuva: Ulla Keituri

Venäjän aloittama sota näkyy tilastoissa vahvasti: aiemmin kansallispuistoissa on vieraillut paljon Aasiasta tai Venäjältä tulleita matkailijoita, etenkin Lapissa ja Itä-Suomessa. Nyt ei.

– Valtaosa, yli 80 prosenttia, ulkomailta Suomeen saapuvista matkailijoista on Euroopasta. Tärkeimpiä markkinoita ovat Saksa, Ranska, Alankomaat, Iso-Britannia sekä Ruotsi. Kansainvälisiä yöpymisiä on kuitenkin vielä huomattavasti vähemmän (-36 %) kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019. Matkailun palautumista ennalleen joudumme odottamaan vielä ainakin vuoden, ehkä jopa kaksi, sanoo johtaja Kristiina Hietasaari Visit Finlandista.

Metsähallitus mittaa kansallispuistojen käyntimääriä laskureilla, jotka on sijoitettu virallisille retkeilyreiteille. Esimerkiksi yhden viikon lomamatkan aikana yksi ihminen saattaa käydä kansallispuiston alueella useita kertoja. Uniikkien kävijöiden määrä onkin aina pienempi kuin puistojen käyntimäärät.

Lähde: Metsähallitus