Timo remontoi kirjastoautosta liikkuvan kodin

"Olihan se aikamoista väkertämistä."

Kärköläläisen Timo Juutilaisen pihalla komeilee vuosimallin 1974 Sisu. Juutilainen hankki alkuvuodesta entisen kirjastoauton, josta on sittemmin muokkautunut matkailuauto.

– Vaimoni kanssa haettiin tällainen tammikuussa. Pari kuukautta katseltiin sen myynti-ilmoitusta Tori-palvelussa ja kiinnostuttiin. Eniten meihin vetosi auton ulkonäkö.

Sisältä auto oli ostohetkellä perin huonossa kunnossa.

– Takaosa oli huolestuttavin. Katto oli hapertunut pahasti ja roikkui kymmenen senttiä alas. Löin puukon läpi ja löin ämpärin alle. Sieltä tuli vettä vaikka kuinka paljon.

Remontti alkoi helmikuussa. Töitä tehtiin kovilla pakkasillakin mutta se ei haitannut, sillä auton lämmityslaitteet toimivat moitteettomasti.

– Auton takaosa purettiin pelteihin asti. Onneksi auton runko on alumiinia, joten ruostevaurioita ei ollut. Kaikki sisämateriaalit menivät kuitenkin vaihtoon, Juutilainen kertoo.

– Olihan se aikamoista väkertämistä.

Auton ensimmäinen reissu tehtiin juhannuksena ja se sujui hyvin.

– Kaikki tekniset jutut toimivat. Paljon tässä joutuu kuitenkin hoitamaan manuaalisesti. Esimerkiksi jäähdytin pitää käynnistää käsipelillä ajon aikana.

Juutilainen ei uskalla laskea, kuinka monta tuntia Sisun remontoimiseen on uponnut.

– Sanotaan näin, että pari hassua vapaapäivää pidin keväällä. Älytön määrä tunteja se siis vaati. Olen yhden asuntovaunun remontoinut aikaisemmin, siinä sitä oppi nyhräämään.

Juutilainen maksoi autosta 4 500 euroa. Tarvikkeisiin on kulunut noin 1 000 euroa.

– Aika kohtuullista siis, mies tokaisee.

Kurkista Timon bussiin oheiselta videolta!