Ruotsin leirintäalueilla yöpymisissä taas uusi ennätysvuosi

Vuonna 2022 Ruotsin leirintäalueilla yöpymisten kokonaismäärä oli ennätykselliset 17,1 miljoonaa, missä on kasvua vuoteen 2021 verrattuna 11 prosenttia. Rahassa mitattuna alan majoitustulot kasvoivat 19 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi leirintäaluejärjestö SCR Svensk Campingin tiedotteessaan kertomista Ruotsin tilastokeskuksen tuoreista luvuista.

Ruotsalaisten onnistumista voi verrata vaikkapa Norjaan, jossa leirintäalueyöpymisiä oli vuonna 2022 yli puolet Ruotsia vähemmän, ja kasvua ”vain” 4,6 prosenttia.

Ruotsin leirintäalueilla yöpymisistä 68 prosenttia oli matkailuvaunussa ja 13 prosenttia matkailuautossa. Teltassa majoittumisia oli 5 prosenttia, mökissä 15 prosenttia. Osuuksissa on vain pientä muutosta aiempaan vuoteen.

Kesä–elokuun lomakuukausina yöpymisten määrä nousi yhteensä 12,2 miljoonaan. Se on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Kansainväliset turistit palasivat leirintäalueille

Viime vuonna leirintämajoituksesta tuli Ruotsin kansainvälisten kesämatkailijoiden suurin majoitusmuoto. Kesä–elokuussa 43 prosenttia kaikista ulkomaisten turistien yöpymisistä Ruotsissa oli leirintäalueilla, enemmän kuin hotelleissa.

Kansainvälisten turistien yöpymisiä oli vuonna 2022 yhteensä 4,1 miljoonaa, kasvua 147 prosenttia.

Ruotsalaisten omissa leirintäalueyöpymisissä oli hieman pudotusta koronapandemiavuosien jälkeen, mutta yöpymiset ovat silti merkittävästi korkeammalla tasolla kuin ennen korona-ajan alkamista.

Viime vuosina SCR Svensk Camping on vahvistanut markkinointiaan Saksassa, Hollannissa ja Norjassa. Yhteistyötä on laajennettu muun muassa saksalaisen auto- ja matkailualan järjestö ADACin kanssa, jolla on 21 miljoonaa jäsentä.

Kuvat: Anna Hult/ SCR Svensk Camping