Saksalaisen autoilujärjestö ADAC:n leirintäalueisiin keskittyvän Pincamp-portaalin tekemän hinta-analyysin perusteella yöpyminen 11 tutkitun maan leirintäalueilla on tänä vuonna keskimäärin seitsemän prosenttia viime vuotta kalliimpaa.
Hintoja ovat nostaneet leirintäalueilla, kuten niin monessa muussakin asiassa, muun muassa energian hintojen kallistuminen ja inflaatio. Leirintämatkailu on silti Euroopassa yhä varsin edullinen matkustusmuoto.
Tutkimuksessa mukana olleet eurooppalaisen leirintämatkailun keskeiset maat ovat Tanska, Ruotsi, Saksa, Italia, Kroatia, Ranska, Espanja, Hollanti, Sveitsi, Itävalta ja Iso-Britannia. Slovenia oli tällä kertaa jätetty pois. Hinta-analyysi kattaa yhteensä noin 2 000 leirintäaluetta.
Vertailussa käytettyyn esimerkkiperheeseen kuuluu kaksi aikuista ja 10-vuotias lapsi. Tulevan kesän sesonkiaikana tällainen perhe maksaa yöpymisestä vähintään 50 matkailuajoneuvopaikka sisältävillä kolmen tähden leirintäalueilla keskimäärin 55,7 euroa (edellisenä vuonna 52 euroa). Hintaan sisältyy paikka matkailuautolle tai -vaunulle, sähkö (5 kWh), kuumat suihkut ja verot.
Ruotsi (39 euroa) ja Saksa (42,6 euroa) ovat edellisen vuoden tapaan tämän maavertailun halvimpia leirintämaita. Ruotsissa yöpyminen maksaa tänä vuonna vain 1,6 euroa viime vuotta enemmän.
Saksassa leirintäloma on edullisinta Thüringenin (35 euroa) ja Nordrhein-Westfalenin (36,8 euroa) osavaltioiden alueilla. Esimerkiksi Berliiniä ympäröivässä Brandenburgin osavaltiossa yöpyminen maksaa noin kympin niitä enemmän. Brandenburgin alueella hinnat ovat nousseet peräti 24 prosenttia, eniten koko Saksassa. Kalleinta leirintäyöpyminen on silti Mecklenburg-Vorpommernissa Itämeren rannikolla (48,25 euroa).
Vertailumaista kaikkein kalleinta on Kroatiassa, jossa tänä vuonna yöpymisestä veloitetaan keskimäärin jo lähes 70 euroa (69,3 euroa). Kroatia nousi viime vuodesta keskimääräisellä 15 prosentin hinnankorotuksella ensimmäistä kertaa kalleimmaksi maaksi. Pincampin mukaan kallistumista selittää Kroatian leirintäalueiden tasonnosto sekä se, että maa luopui omasta valuutastaan (kuna) ja liittyi 1.1.2023 euroalueeseen.
Toiseksi kalleinta yöpyminen on Italiassa (65,8 euroa). Viime vuosien tilastoissa kärkisijalla komeilleessa Sveitsissä yöpymishinnoissa on tänä vuonna nousua vain 2,5 prosenttia, mikä osaltaan selittää maan sijoittumisen ”vasta” kolmanneksi kalleimmaksi (65,7 euroa).
Selkeä poikkeus maiden joukossa on Iso-Britannia, jossa hinnat laskivat roimasti. Isossa-Britanniassa yöpyminen leirintäalueilla on tulevana kesäsesonkina ainakin euroalueelta tuleville lähes 10 prosenttia viime vuotta halvempaa, lähinnä punnan heikkenemisen vuoksi. Yöpyminen Britanniassa maksaa tänä kesänä keskimäärin noin 47 euroa.
Pincamp myös muistuttaa, että monet eurooppalaiset leirintäalueet ovat ryhtyneet hinnoittelemaan aiempaa dynaamisemmin kysynnän mukaan, joten hinnat voivat muuttua hyvinkin nopealla tahdilla jopa päivittäin myös keskellä sesonkia.