Arveluttaako ajokunto? Pikatesti selvittää veren promillepitoisuuden hetkessä

Oululaisen startup-yrityksen suunnittelema innovaatio pohjautuu älypaperiteknologiaan.

Promilless-testi kertoo ajokuntoa puntaroivalle kuljettajalle veren alkoholipitoisuuden syljen avulla. Testi perustuu biokemialliseen reaktioon, jossa älypaperiliuska reagoi syljessä olevaan alkoholiin. Testiliuska värjäytyy, jos promilleja on yli 0,2.

Testin kehittäneen Goodwiller Oy:n toimitusjohtaja Petri Särkelä kertoo, että  indikaatiorajan asetettiin 0,2 promilleen kuluttajakyselyn vastausten perusteella. Suomessa rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea, Norjassa ja Ruotsissa 0,2 promillea.

Promilless-testin tulos valmistuu noin kahdessa minuutissa. (Kuva: Promilless)

Yrityksen mukaan Promilless-tuote on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Patentoitua tuotetta on ollut kehittämässä myös VTT, ja Goodwillerin mukaan se on yhtä varma kuin verikoe.

– Testi toimii niin, että liuskassa on kaksi aluetta, jotka värjäytyvät syljestä olevasta alkoholista. Toinen värjäytyy silloin, kun testi on onnistuneesti suoritettu ja toinen, jos syljessä on alkoholia, VTT:n projektipäällikkö Marika Kurkinen sanoo.

– Luotettavuuden varmistamiseksi tuote on käynyt läpi pitkän tutkimusprosessin. Ulkopuolisen tutkimuslaboratorion suorittamassa testiohjelmassa promilletestin antamia tuloksia on verrattu laboratoriossa tehtyjen veritestien tuloksiin, Goodwiller Oy:stä kerrotaan.

Suomessa testiliuskoja on myyty jo yli 200 000 kappaletta. Myyntiverkosto kattaa vähittäiskauppojen lisäksi tavaratalot, apteekit ja R-kioskit. Hinta kahden kappaleen pakkaukselle on 7-8 euroa.