Huolellisuus kannattaa: Tuhansien eurojen lisävero uhkaa

Matkailuauton omistaja on saattanut törmätä alkuvuoden aikana varsin epämiellyttävään yllätykseen.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla huristelevalle on voitu viime joulukuun jälkeen määrätä vähintään 1 000 euron lisävero. Korkeimmillaan vuotuinen lisävero voi nousta viisinkertaiseksi. Muutos on merkittävä, sillä aikaisemmin kuljettaja saattoi selvitä 70 euron rikesakolla.

Caravan-lehden haastattelema, nimettömänä esiintyvä karavaanari sai Trafilta äskettäin tuhansien eurojen lisäverolapun.

– Unohdus kostautui ja jouduin maksamaan 3 735 euroa. Kyllähän se tuntuu aikamoiselta rangaistukselta siitä, että unohtaa siirtää ajoneuvon rekisteriin.

Pirkanmaalla asuva mies lähti tammikuun lopulla matkailuajoneuvollaan kotipihalta. Hän ei ehtinyt kauas, kun poliisi pysäytti matkanteon.

– Mietin sillä hetkellä vain liukasta tietä. Heti kun poliisi ajoi vastaan, muistin että rekisteröinti oli jäänyt tekemättä. Siinä ei auttanut, vaikka olisin paikan päällä avannut tietokoneen ja ottanut ajoneuvon virallisesti ajoon.

Mies harmittelee omaa lisäveroaan enemmän sitä, ettei verotuskäytännön muuttumisesta ole hänen mielestään informoitu matkailuajoneuvojen omistajia riittävän näkyvästi

– En ole nähnyt asiasta mitään julkista ilmoitusta, vaikka seuraan tiiviisti uutisia. Se tuli täysin puskista. Ajoneuvon omistajallehan rekisteriin siirtäminen on pikkujuttu, eikä se edes maksa mitään. Se ei varmasti ole kenellekään minkäänlainen kynnys.

Mies on vakuuttunut siitä, että moni muukin joutuu maksamaan lisäveron oman huolimattomuutensa seurauksena.

– Suuri osa pitää matkailuautonsa talven ajan seisonnassa. Itselläni on niitä kaksi ja olen aina välillä ottanut molemmat ajosta pois.

Vähän huolimattomia liikenteessä

Joulukuun alun lakimuutoksen jälkeen lisävero voidaan määrätä poliisin automaattivalvonnan perusteella. Valvonnassa käytetään poliisiautoissa olevia automaattisia rekisterikilven etälukulaitteita. Poliisi toimittaa havaitsemansa rikkeet Trafin järjestelmään, josta tieto välitetään auton haltijalle sekä rekisteriin merkitylle omistajalle.

Tuoreiden tilastojen perusteella vain pieni osa matkailuauton omistajista on joutunut maksamaan lisäveron. Matkailuautoihin kohdistuneita lisäveropäätöksiä on tehty viime vuoden joulukuun jälkeen jälkeen ainoastaan neljä kappaletta. Näiden lisäksi vireille on tullut kolme tapausta, joista ei ole vielä tehty päätöstä.

– Harva autoilija lähtee ajamaan vahingossa rekisteröimättömällä ajoneuvolla, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kommentoi.

Trafin tavoitteena on saada liikennekäytöstä poistetut autot pois liikenteestä. Viranomainen ilmoitti asiasta tiedotteella marraskuun puolivälissä. Kallion mukaan on mahdotonta tietää, onko viesti tavoittanut karavaanareiden enemmistön.

Jos rekisteröinti mietityttää, oman auton tiedot voi tarkistaa Trafin oma asiointi -palvelusta. Palvelu on käyttäjälle maksuton.

Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 3/2018. Lehti jaetaan jäsenetuna SF-Caravanin jäsenille. Irtonumeroita myydään Lehtipisteissä kautta maan.