Ja tällä kertaa talvi ei sitten yllätä autoilijoita, eihän

Syksyn ja talven taitekohta on perinteisesti onnettomuusherkkää aikaa liikenteessä.

Ajo-olosuhteet heikkenevät pimeyden ja ensimmäisten lumi- ja räntäsateiden sekä liukkauden takia. Sääennusteiden mukaan ensilumi saattaa sataa Suomessa paikoin tällä viikolla ja lämpömittari mennä öisin pakkaselle.

– Poikkeuksellisen lämpimän syksyn jälkeen ajokelin muutos voi tulla yllätyksenä. Jos elohopea on nollassa tai sen alle, jossakin kohti matkaa on varmasti jäätä ja liukasta. Harva etenkään Etelä- ja Keski-Suomessa on vielä harkinnut talvirenkaiden vaihtoa, joten esimerkiksi öisen lumisateen jälkeen voi olla viisasta jättää auto päiväksi kotiin. Myös mustajää saattaa yllättää ensimmäisten pakkasöiden jälkeen, sanoo tiedotteessa liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

LähiTapiolan kyselyn mukaan autoilijat kokevat syys- ja talviaikaan suurimmiksi haasteiksi liikenneturvallisuuden kannalta juuri huonon ajosään ja liukkauden. Kun autoilijoilta kysyttiin, mitkä seuraavista ovat aiheuttaneet heille eniten haasteita ajamisessa, päällimmäisiksi nousivat huono ajosää (53 % vastaajista), liukkaat tiet (49 %) ja pimeässä ajaminen (41 %). Harvempi nosti yleisimmiksi haasteiksi hirvieläimet liikenteessä (25 %) tai oman väsymyksen ajaessa (15 %).

– Olivat olosuhteet mitkä vain, tärkein liikenneturvallisuustekijä löytyy lopulta ratin ja penkin välistä. Talvisella ajokelillä meistä kukin voi vähentää nopeutta, pidentää turvaväliä edellä ajaviin ja varata matkoihin enemmän aikaa. Eli hieman vauhtia alas ja lisää ennakointia, niin voimme pienentää esimerkiksi ketjukolareiden ja ulosajojen riskiä, sanoo Nieminen.

Älä päästä keliä yllättämään:

1. Seuraa säätä ja ajokeliä
Lämpömittaria kannattaa pitää tähän aikaan vuodesta tarkkaan silmällä, sillä miinusasteet kielivät teiden jäätymisestä ja sade voi tulla räntänä tai lumena. Tienpintaa kannattaa tunnustella vielä heti liikkeellelähdön jälkeen – pitääkö rengas? Ajokelin kehittymistä voi seurata myös viranomaisten ylläpitämästä Liikennetilanne-palvelusta. Myös Ilmatieteen laitos antaa varoituksia huonosta ajokelistä.

2. Ennakointi korostuu
Liukkaalla on ajettava ennakoivasti siten, että toiminnalle jää riittävästi aikaa. Liikennetilanteita kannattaa seurata normaalia kauempaa, jotta ehtii reagoida hyvissä ajoin. Kun on lähtenyt liikkeelle hieman tavallista aiemmin ja varannut enemmän aikaa matkoihin, ei ennakointi kärsi kiireen takia.

3. Renkaat kelin mukaan
Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaat pitää olla käytössä marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Mikään ei kuitenkaan estä vaihtamasta talvirenkaita alle jo aiemmin, jos sää näyttää kylmenevän pysyvästi. Nastarenkaita saa käyttää marras- ja maaliskuun välisenä aikana ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa.

Renkaidenvaihdon ajankohtaa kannattaa harkita esimerkiksi sen mukaan, millaisia reissuja on tulossa ja voiko käyttää muita liikkumisvälineitä. Ensimmäisen lumisateen jälkeen voi vielä tulla pitkä sula jakso, joten renkaanvaihtoon ei välttämättä kannata kiirehtiä, jos autoa ei heti tarvitse.

4. Tilannenopeus ja etäisyydet muihin
Liukkaalla tiellä ja heikolla näkyvyydellä on tärkeää säilyttää muihin riittävä välimatka. Turvaväli edelle ajavaan voi pelastaa, jos oma jarrutusmatkasi venyy liukkauden takia. Samoin turvaväli antaa lisää aikaa toimia, jos edellä ajava yhtäkkiä jarruttaa tai hänen autonsa alkaa heittelehtiä liukkaalla tiellä.

Lähde: LähiTapiola