Jos joudut vesiliirtoon, toimi näin

Ilmastonmuutoksen myötä kesäiset rankkasateet ovat yhä tavallisempia. Se kasvattaa myös vesiliirtoon joutumisen riskiä. Vesiliirrossa renkaat menettävät pidon, eikä autoa pysty enää ohjaamaan. Vesiliirtoon jouduttaessa olisi tärkeää kyetä pysymään rauhallisena.

– Vapauta kaasu ja paina kytkin pohjaan, jos autossa on manuaalivaihteisto. Vapauta kaasu, jos autossa on automaattivaihteisto. Älä jarruta tai käännä rattia. Kun ajonopeus laskee, pito voi palautua hyvin nopeasti. Sen vuoksi on tärkeää, että pyörät osoittavat suoraan eteenpäin eivätkä sivulle, sanoo tiedotteessa Nokian Renkaiden Suomen tuotepäällikkö Pekka Hangasmaa.

– Tärkein turvallisuustoimi, jonka kuljettaja voi tehdä, on nopeuden mukauttaminen olosuhteisiin sopivaksi. Jos sataa voimakkaasti, vauhtia on hiljennettävä huomattavasti, jotta renkaat ehtivät ohjata veden pois renkaan ja tien välistä. Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävän pitkästä turvavälistä edellä ajavaan autoon.

Renkaan kulutuspinnan syvyyden lisäksi myös rengaspaine kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Liian alhainen rengaspaine lisää vesiliirtoon joutumisen riskiä. Suomen teillä tuttu näky ovat syvät ajourat, jotka täyttyvät vedestä sateella. Mikäli vain mahdollista, älä aja veden täyttämissä ajourissa, joissa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *