Kohta siirrytään taas talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa viimeistään perjantaina 27.10.2023, pääasiallinen vaihtopäivä on torstai 26.10. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

Ely-keskukset voivat aloittaa muutosten tekemisen jo maanantaina 23.10.2023, jos paikalliset olosuhteet sitä edellyttävät.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

– Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat kuitenkin joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin. Esimerkiksi sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan maanteillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella, sanoo tiedotteessa tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

Sää- ja keliolojen salliessa Fintraffic voi pitää vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä korkeammat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti. Esimerkiksi 120 km/h:n rajoitus voi olla voimassa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana vielä marraskuussa.

Nopeusrajoitusmerkki ilmoittaa vain suurimman sallitun ajoneuvon nopeuden. Nopeus tulee aina sovittaa tien kunnon, kelin, näkyvyyden ja muiden olosuhteiden mukaan. Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta.

Liikenneturvan teettämien kyselytutkimusten mukaan 85 prosenttia suomalaisista autoilijoista uskoo talvinopeusrajoitusten turvallisuushyötyihin. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää tieliikenteen turvallisuuden lisäämistä nopeusrajoitusten tärkeimpänä tehtävänä.

Lähteet: Väylävirasto, ely-keskukset, Liikenneturva

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *