Muista huolehtia tuulilasista

Likainen, kulunut tai rikkinäinen tuulilasi vaikeuttaa havainnointia autosta erityisesti auringon paistaessa. Tuulilasin puhdistaminen ja tarvittaessa vaihtaminen uuteen tekee ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa.

Autoalan Tiedotuskeskus muistuttaa, että erityisesti pitkillä ajomatkoilla on huolehdittava, että kuljettaja pysyy virkeänä. Vireystilaa heikentää huomattavasti, jos kuljettaja joutuu ponnistelemaan ja siristelemään silmiään nähdäkseen autosta ulos.

Tuulilasiin kertyy erityisesti kesällä pölyä ja likaa, joka pinttyy harmaaksi kalvoksi. Kalvo häiritsee havainnointia varsinkin vasta-auringossa. Tästä on haittaa maantieliikenteen lisäksi taajamissa. Esimerkiksi suojatielle astuvaa jalankulkijaa on vaikeaa nähdä likaisen tuulilasin läpi auringon paistaessa silmiin. Myös hyönteiset likaavat tuulilasia ja häiritsevät autoilijan näkyvyyttä.

Ennen matkalle lähtöä on syytä varustautua aurinkolaseilla ja käyttää pari minuuttia aikaa tuulilasin sisä- ja ulkopinnan ja pyyhinsulkien huolelliseen puhdistamiseen lasinpuhdistusaineella. Lasin pitäminen puhtaana lisää myös sen käyttöikää.

Lasin naarmuuntumista voi ehkäistä vaihtamalla pyyhinsulat säännöllisesti uusiin ja käyttämällä riittävästi pesunestettä tuulilasia pyyhittäessä. Kiveniskemiltä ja halkeamilta on vaikea sataprosenttisesti välttyä, mutta riittävät turvavälit pienentävät niiden todennäköisyyttä.