Muistatko nokkapyörän oikean asennon?

Matkailuvaunun nokkapyörän asennolla on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen.

Vetoauton koukusta omille teilleen lähteny matkailuvaunu, traileri tai kevytperäkärry ei ole mikään harvinainen kulkija. Omille teilleen lähteneen vedettävän laitteen kohdalla vakuutus ei välttämättä korvaa henkilövahinkoja eikä ulkopuoliselle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja.

Hinattavan laitteen irtoamisen seurauksia on mahdollista minimoida sillä, että vaunun tai kärryn nokkapyörän käännetään kohti ojaa – siis osoittamaan lievästi oikealle. Monessa matkailuvaunussa nokkapyörä asettuukin automaattisesti näin, mutta mikään itsestäänselvyys se ei ole.

Vaunulle tai kärrylle aiheutuvia vaurioita nokkapyörän oikeaoppinen asento ei välttämättä vähennä, mutta kun omille teilleen lähtenyt hinattava suuntaa kulkunsa ojan suuntaan, se ei todennäköisesti aiheuta vahinkoa muille tienkäyttäjille.

– Nokkapyörän pitää osoittaa penkan suuntaan, jotta irronnut taakka ei ajaudu vastaantulijoiden puolelle, painottaa SF-Caravanin leirintä- ja turvatoimikunnan jäsen Jiri Kattelus.

Ja kun vaunu jätetään parkkiin, nokkapyörä säädetään niin, että se ohjaa sen kohti ojaa tai jalkakäytävän reunaa. Samalla tavalla kannattaa kääntää myös auton renkaat silloin, kun se pysäköidään mäkeen.