Talvilomalle lähtevien kannattaa kiinnittää huomiota rengaspaineisiin

Kovilla pakkasilla renkaiden kunto on hyvä tarkastaa silmämääräisesti aina ennen ajoon lähtöä. Tyhjentynyt rengas vaurioituu korjauskelvottomaksi jo lyhyenkin ajon jälkeen.

– Rengas saattaa tyhjentyä salakavalasti kovilla pakkasilla. Tämä johtuu siitä, että rengas on saanut ulkoisen vaurion tai sitten kyse on vanhan renkaan kovettumisesta, joka mahdollistaa vuodon renkaan ja vanteen välistä, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Samalla kovat pakkaset myös alentavat ilmanpainetta renkaan sisällä. Hyvä perusohje onkin asettaa talvirenkaiden ilmanpaine noin 0,2 baria valmistajan suositusten yläpuolelle.

– Mikäli talvilomalle lähdettäessä autossa on paljon kuormaa, kannattaa rengaspainetta lisätä vielä toiset 0,2 baria, Nuora sanoo.

Hieman suosituksia korkeampi ilmanpaine ei rengasta vaurioita. Sen sijaan raskaan kuormankin alla muodossaan pysyvä rengas parantaa ajo-ominaisuuksia ja alentaa polttoaineen kulutusta.

– Autojen rengaspaineanturit ovat hyvä apu, mutta kuljettajan on osattava tarkastaa ja myös säätää rengaspainetta itse tilanteen vaatimalla tavalla.

Kun rengaspaine säädetään tavallista korkeammaksi, myös rengaspaineanturit on useimmiten alustettava auton valikon kautta uudelleen.

Myös mahdolliseen rengasrikkoon on hyvä varautua jo ennen matkaa.

– Tarkasta vararenkaan ja paikkaussarjan kunto ja että kaikki renkaanvaihtoon tarvittavat työkalut ovat mukana.

Muistilista talvilomaliikenteeseen
1. Näe eteesi. Pese tuulilasi ennen matkaa ja vaihda tarvittaessa pyyhkijänsulat. Tuulilasin naarmut ja likatahrat häiritsevät näkyvyyttä kovassa auringonvalossa ja vastaantulevien autojen valoissa.
2. Pakkaa turvallisesti. Farmari- tai SUV-mallinen auto on tilava. Takapenkin ylitse pakattuna tavarat ovat kuitenkin vakava riski äkkijarrutus- tai kolaritilanteessa ilman väliverkkoa.
3. Suosi suksiboksia. Hiihtovälineiden pakkaaminen katolle antaa lisätilaa autoon ja lisää pakkausturvallisuutta. Jos suksiboksia ei ole, toiseksi paras tapa on pakata hiihtovälineet suksipussissa suksiluukun läpi.
4. Muista vara-avain. Avaimen hukkuessa paluumatka helpottuu, kun matkassa on vara-avain. Säilytä vara-avainta esimerkiksi taskussa auton ulkopuolella. Vaihdata tarvittaessa avainten paristot ajoissa.
5. Varaa aikaa. Lähde liikkeelle ajoissa ja aja rauhassa. Varaa aikaa myös levolle – viimeistään ensimmäisen haukotuksen koittaessa on syytä alkaa etsiä huoltoasemaa.

Lähde: Autorengasliitto ry