Trafin kokeilu pudottaa kuormurikortin opetustunnit kolmannekseen

Kevyen kuorma-auton ajoluvan saa jatkossa huomattavasti aiempaa helpommalla.

C1- ja C1E-luokkien kuorma-autokortin voi suorittaa aiempaa kevyemmin. Kyseessä on jo nyt käynnissä oleva kokeilu, joka tietää tuntuvaa helpotusta kortin hankintaan myös karavaanareille.

Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi on myöntänyt Töysän Autokoululle kokeiluluvan kevyen kuorma-autokortin suorittamiseen, mutta käytännössä kokeilussa on mukana useita autokouluja eri puolilla Suomea.

Autokouluyrittäjä sekä SF-Caravan ry:n leirintä- ja turvatoimikunnan jäsen Jiri Kattelus pitää Autokoululiiton aktiivisesti ajamaa muutosta ”erittäin isona”, sillä opetustunnit putoavat kolmannekseen aiemmasta.

– Nyt kortin saa huomattavasti helpommin ja edukkaammin. Kortin pystyy suorittamaan päivässä, ja hinta puolittuu käytännössä tonnista viiteen sataan. Sillä saa ajella sitten 7,5 tonniin asti. Myös yhdistelmissä (C1E) 1 500 euron hinta pudonnee viiteen sataan, Kattelus arvioi.

Kokeilussa C1-luokan opetuksessa on vähintään kaksi tuntia teoriaopetusta ja kolme tuntia ajo-opetusta. C1E-luokan opetuksessa on vähintään kolme tuntia teoriaopetusta ja kolme tuntia ajo-opetusta.

Itseopiskelu korostuu

Autokoululiiton mukaan kokeilu perustuu oppilaan itseopiskelun lisääntymiseen, mikä laskee ajokortin suorittamiskustannuksia.

Opetusmäärien pudottaminen perustuu siihen, että kevyiden kuorma-autokorttien suorittajat toimivat pääasiassa muissa tehtävissä kuin ammattikuljettajien tehtävissä, ja osa koulutuksesta on siten ollut osalle suorittajista tarpeetonta.

– Uudistus on räätälöity nimenomaan matkailuautoja, jenkkipakuja ja vastaavia ajaville. Heidän kanssaan on turha käydä läpi rahtikirjoja, pumppukärryjä ja muita ammattikuljettajien asioita, Kattelus sanoo.

Kokeilu jatkuu 17. maaliskuuta 2018 saakka. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.