Vaarallista ja kallista – joka kymmenes ei tarkasta autonsa rengaspaineita koskaan

Neljä viidestä suomalaisesta tarkastaa auton rengaspaineet liian harvoin.

Renkaiden vaihto on viimeistään nyt ajankohtaista koko maassa. Autoklinikan kyselytutkimus paljastaa, että useimmat autoilijat tarkastavat myös rengaspaineet nimenomaan renkaiden kausivaihdon yhteydessä. Paineet olisi kuitenkin syytä tarkastaa paljon useammin sekä turvallisuuden että taloudellisuuden vuoksi.

Liikenneturva suosittelee tarkastamaan rengaspaineet vähintään kerran kuussa renkaan tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti. Vajaapaineisilla renkailla on paljon ikäviä seurauksia, kuten auton hallinnan vaikeutuminen, polttoainekulutuksen kasvaminen ja renkaiden eliniän lyheneminen.

Autoklinikan kyselytutkimukseen vastanneista autoilijoista vain 52 prosenttia tiesi kyseisen tarkastussuosituksen. Neljännes (26 prosenttia) uskoi suosituksen olevan neljästi vuodessa, 21 prosenttia kertoi ohjenuoraksi tarkastamisen kausivaihtojen yhteydessä ja 1 prosentti uskoi 1–2 vuotta olevan riittävä tarkastusväli.

Vaikka noin puolet kyselyyn vastanneista tiesi, miten usein rengaspaineet tulisi tarkastaa, suurin osa autoilijoista ei tätä suositusta noudata. Kaksi prosenttia kertoo tarkastavansa rengaspaineet usean vuoden välein, 35 prosenttia kausivaihtojen yhteydessä ja 34 prosenttia noin neljä kertaa vuodessa.

Noin joka kymmenes (12 prosenttia) myöntää, ettei tarkasta rengaspaineita koskaan, ja vain 17 prosenttia noudattaa kerran kuussa -suositusta.

Lähde: Autoklinikka