Yli 3,5-tonnisilla matkailuautoilla saa ajaa pian satasta

Yli 3,5-tonniset matkailuautot ajavat kesäkuun alusta 100 km/h maksiminopeudella. Traficom ilmoitti maanantaina ottaneensa huomioon SF-Caravan ry:n ja Matkailuajoneuvotuojat ry:n pyytämät poikkeukset tekemässään määräyksessä liittyen uuteen tieliikennelakiin.

– Olemme todella tyytyväisiä siihen, että edunvalvonta toimii ja lainsäätäjät ottivat SF-Caravanin helmikuisen muutosesityksen huomioon, liiton liikenneasiantuntija Jiri Kattelus sanoo.

Satasen nopeusrajoitus edellyttää, että matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut, vähintään 100 km/h nopeudelle ilman käyttöjakson aikarajoitusta hyväksytyt renkaat, moottoritehon ja tiellä sallitun enimmäismassan suhde vähintään 11 kW/t, pääntuki ja turvavyö kaikilla istumapaikoilla sekä mahdollisuus matkatavaroiden kiinnittämiselle tai sijoittamiselle siten, että niistä ei aiheudu vaaraa.

Yli 3 500 kilon matkailuautoihin sovelletaan käytännössä linja-autolle säädettyjä suurimpia sallittuja nopeuksia, mutta linja-autoille kriteeristö on aavistuksen tiukempi. Mikäli matkailuauto ei täytä edellä mainittuja kriteerejä, nopeusrajoitus on 80 km/h. Alle 3,5-tonnisten matkailuautojen ajoneuvokohtaisista nopeusrajoituksista luovutaan uuden tieliikennelain myötä kokonaan.