Jenkeissä huutokaupataan harvinainen matkailuvaunukaunotar

Tammikuun 18. päivä arizonalaisella huutokauppakamarilla nuijitaan hinta vuoden 1950 Westcraft Capistrano Calypso -matkailuvaunulle. Kaliforniassa valmistettu Capistrano oli Westcraft Manufacturing Companyn harvinaisin ja suurikokoisin malli. Sisäkattokorkeutta sillä on lähes 2 metriä ja pituutta noin 10 metriä.

Huutokaupasta kertovan Dupont Registry -sivuston mukaan kyseisestä luksusmallista on jäljellä enää vain muutama edes jossain kunnossa oleva yksilö. Vaunun nykyinen omistaja Lucas Lackner on käyttänyt valtavasti rahaa ja 11 vuotta aikaa saadakseen surkeassa kunnossa olleen vaunun uuteen iskuun.

Aluksi Lacknerin aikomus oli vain kunnostaa vaunusta majoitustila vierailleen sekä kiva ”miesluola” itselleen ja kavereilleen. Tavoite muuttui kuitenkin kunnianhimoisemmaksi. Hän aikoi tehdä ostamalleen vaununraadolle puhdasoppisen restauroinnin, ja alkoi haalia tekijöiksi monen alan kädentaitojen huippuosaajia.

Nyt vaunu on hienossa kunnossa. Sitä ei lopulta kuitenkaan koskaan restauroitu mahdollisimman alkuperäiseksi. Tavoitteena on ollut toki kunnioittaa alkuperäistä 1930-luvun art deco -henkistä designia mahdollisimman paljon, mutta vaunu haluttiin myös tuoda nykyaikaan.

Museaalinen arvo on nyt siis vähentynyt tai monien mielestä varmaankin täysin tärveltynyt. Käyttöarvo mahdolliselle ostajalle on saattanut kuitenkin kasvaa niin paljon, että vaunu menee kaupaksi kunnon hintaan.

Designiltaan vaunu on nyt siis jonkinlainen kompromissi menneisyyden ja nykyisyyden välillä, mutta näyttää silti erittäin hienolta. Nykyajan tekniikka on taitavasti saatu kätkettyä uusittujen pintojen alle, ja vaunussa on nyt myös kaikki nykyajan mukavuudet.

Tyylikäs keittiö sai ruostumattomasta teräksestä valmistetut tasot ja altaat. Lamppuja ei vaihdettu ledeihin, vaan hehkulamput saivat jäädä.
Kaikista puupinnoista vaihdettiin noin puolet. Uusitut puuosat käsiteltiin vanhan näköiseksi.
Makuuhuone ei ole enää alkuperäisten mittojen mukainen. Pohjapiirros muuttui hieman, jotta vaunuun saatiin nyt mahdutettua myös muun muassa suihku.
Noin puolet vaunun ulkoisista alumiinipinnoista jouduttiin vaihtamaan vaurioiden vuoksi.

 

 

Tyylistä ei tarvitse tinkiä edes arkisissa asioissa.