Alalle tarvitaan lisää päteviä asentajia.
Caravan-puolella asentajille ei ole vielä olemassa tutkintoon vievää koulutusrakennetta. Tulevana syksynä sellaista lähdetään tosissaan kehittämään.
– Tarkoitus on, että caravan-puoli tulisi liitettäväksi osaksi autoalan perustutkintoa, kertoo TTS Työtehoseuran auto- ja metsäkonealan yksikön johtaja Michael Ek.
– Vielä tällä hetkellä, kun virallista tutkintoa ei ole, esimerkiksi oppisopimusta ei pysty soveltamaan varsinaisesti koko tutkintoon asti. Tavoitteena on, että jo ensi vuonna oppisopimuksellakin voisi saada virallisen tutkinnon, ja sen voisi suorittaa esimerkiksi omalla työpaikallaan, Ek sanoo.
Michael Ekin mukaan TTS oli edellisen kerran järjestämässä matkailuajoneuvoasentajien koulutusta 3–4 vuotta sitten. Silloin koulutuksessa painottui korin ja kosteusvaurioiden korjaus.
Syyskuussa on alkamassa seuraava koulutus, jossa korikorjaus on mukana yleisellä tasolla, mutta koulutuksessa painottuvat muun muassa ajoneuvon ja sen laitteiden huolto, alustarakenteet ja lisävarusteet.
Syyskuussa käynnistyvä, vajaa puoli vuotta kestävä Caravan mekaanikko -koulutus on Matkailuajoneuvotuojat ry:n (MAT), alan yritysten sekä TTS:n kehittämä koulutusohjelma, jonka toteutuminen on Michael Ekin mukaan etenkin Matkailuajoneuvotuojat ry:n ansiota.
Koulutus on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille, käytännössä myös alanvaihtajille.
Yksi syy koulutuksen järjestämiseen on eläköityminen. Raskaiden ajoneuvojen korjaus- ja huoltopuolella tosin eläköityminen ja uusien osaajien löytäminen on Michael Ekin mukaan vielä suurempi haaste kuin matkailuajoneuvojen kohdalla.
– Uusien osaajien saaminen on iso haaste koko ajoneuvoalalle.
Ek toivoo, että myös naisia hakeutuisi syyskuussa käynnistyvään koulutukseen.
– Naiset ovat erittäin huolellisia ja osaavat tehdä kaikki työvaiheet turvallisesti ja oikeilla työkaluilla rasittamatta turhaan esimerkiksi selkää.
Koulutuksessa on lähiopiskelua TTS:n Nurmijärven Rajamäen toimipisteessä yhteensä 10 viikkoa ja harjoittelua alan liikkeissä 15 viikkoa. Harjoittelupaikkoja on eri puolilla Suomea.
Koulutukseen valitaan 10 opiskelijaa, joista koulutuksen hyväksytysti suorittaneille ja pätevöityneille on luvassa työpaikka. Lisätietoa koulutukseen hakeutumisesta on TE-palveluiden sivuilla.