Matkailuajoneuvokaupan kasvu jatkuu

Suomessa ensirekisteröitiin ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana 2 230 matkailuajoneuvoa, mikä on 34,8 prosenttia enemmän kuin tammi–kesäkuussa 2020.

Tehdasvalmisteisia matkailuautoja ensirekisteröitiin kesäkuussa 324 kappaletta ja tammi–kesäkuussa 1 327 kappaletta, kun vuotta aiemmin luvut olivat 286 ja 989. Tämän ajoneuvosegmentin ensirekisteröinnit kasvoivat alkuvuodesta yli 34 prosenttia verrattuna ensimmäisen koronavirusepidemiavuoden alkuun.

Viime vuonna rekisteröidyimmäksi matkailuautoksi noussut Sunlight on joutunut tänä vuonna luovuttamaan paikkansa takavuosien myyntikärjelle Adrialle. Kesäkuun jälkeen tilanne oli kappalemäärissä Adtian eduksi 279–201. Tämän vuoden suurin nousija on Hobby, joka oli viime vuonna 40 kappaleella sijalla 11. Tänä vuonna Hobbyja on ensirekisteröity jo 114 kappaletta, mikä riittää kolmanteen sijaan. Alkuvuoden kovin putoaja on ollut Weinsberg: viime vuoden kolmonen on nyt puolen vuoden jälkeen kuudentena.

Retkeilyautot ovat kysyttyjä

Matkailuajoneuvotuojat MAT ry:n tilastojen mukaan uusia retkeilyautoja ensirekisteröitiin kesäkuun loppuun mennessä 385 kappaletta, eli lähes joka kolmas ensirekisteröity matkailuauto oli peltikorinen.

Pakettiautokoristen matkailuautojen osuus nousee merkittävästi suuremmaksi, jos mukaan otetaan Suomessa rakennettavat matkailuautot, jotka kulkevat MAT:n tilastoissa nimellä ”muut matkailuautot”. Nämä autot ovat todennäköisesti 100-prosenttisesti retkeilyautotyyppisiä autoja. Niiden osuus kasvoi alkuvuodesta vuoden takaiseen verrattuna 153:sta 250 kappaleeseen. Lähes puolet näistä autoista on Mercedes-Benzejä ja neljännes Volkswageneita.

Kun myös Suomi-tuotanto huomioidaan, niin alkuvuodesta ensirekisteröidyistä matkailuautoista 40 prosenttia oli peltikorisia.

Matkailuvaunuja ensirekisteröinnit laskivat kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna jonkin verran (165 vs. 171 kpl), mutta tammi–kesäkuussa vaunupuolen rekisteröintien kasvu oli 27,5 prosenttia: kappalemäärät kasvoivat 512:sta 653:een.

Matkailuvaunujen kärkikolmikko pysyy vuodesta toiseen samana Hobbyn ollessa ykkönen ennen Adriaa ja Kabea. Alkuvuoden aikana näiden merkkien ensirekisteröintimäärät olivat 192, 144 ja 97 kappaletta.