Matkailuajoneuvokauppiaat luottavaisina alan tulevaisuuteen

Touring Cars -yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Tanja Saarnio ja Best-Caravan Oy:n toimitusjohtaja Lasse Sorvari ovat kertoneet yritystensä positiivisesta tuloskehityksestä. Touring Carsissa on käynnissä sukuplvenvaihdos.

Suomessa seitsemällä paikkakunnalla toimivan ja alkuvuodesta ensimmäisen toimipisteensä Ruotsiin avaavan Best-Caravan Oy:n toimitusjohtaja Lasse Sorvari lähetti joulun alla asiakkailleen sähköpostikirjeen, missä hän valotti yrityksensä nykyisyyttä ja tulevaisuutta sekä alan markkinatilannetta.

Matkailuajoneuvokauppa jää tänä vuonna sekä Suomessa että Euroopassa selvästi heikommaksi, kuin mitä se oli vuonna 2021. Merkittävin syy tähän on Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen seurauksena tapahtuneet polttoaineiden, sähkön ja korkojen nousut. Varsinkin uusien ajoneuvojen hintojen nousut sekä yleinen epävarmuus vaikuttavat tietysti myös matkailuajoneuvoalaan.

Best-Caravan jatkaa kasvua

Tammi–marraskuun ensirekisteröintien mukaan uusien matkailuautojen myynti laskee Suomessa tänä vuonna vuoteen 2021 verrattuna noin 47 prosenttia ja matkailuvaunujen myynti noin 23 prosenttia. Lasse Sorvarin mukaan tämä ei koske kuitenkaan Best-Caravania.

”Uusissa matkailuvaunuissa myyntimme ei ole laskenut lainkaan, vaan olemme myyneet tasan yhtä monta vaunua kuin viime vuonna. Matkailuautoissa olemme mekin myyneet vähemmän kuin viime vuonna, mutta vain 30 prosenttia vähemmän. Olemme siis kasvattaneet markkinaosuutemme sekä matkailuvaunuissa että -autoissa. Markkinaosuutemme on nyt hieman yli 20 prosenttia koko Suomen uusien matkailuajoneuvojen myynnistä”, kertoo Sorvari.

”Käytetyissä matkailuajoneuvoissa olemme kasvattaneet myyntiämme autojen osalta 24 prosenttia ja vaunujen osalta 30 prosenttia. Eli käytettyjen ajoneuvojen osalta tämä on ollut todella hieno onnistuminen. Käytettyjen matkailuajoneuvojen markkinaosuutemme on tällä hetkellä noin 22 prosenttia.”

Alan haasteista huolimatta Sorvari näkee päättymässä olevan vuoden olleen yrityksensä kannalta onnistunut. Best-Caravanin vuoden 2022 liikevaihto tulee olemaan noin 75 miljoonaa euroa.

Touring Carsissa käynnissä sukupolvenvaihdos

Matkailuautoja myyvän, huoltavan ja vuokraavan Touring Cars -yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Tanja Saarnio kertoi yritystensä ja alan kuulumisista joulun alla YLE:n haastattelussa.

Saarnio kertoi haastattelussa, että koronapandemia oli koitua Touring Carsin kohtaloksi, sillä sen myötä hävisi yrityksen suurin vuokraajaryhmä eli ulkomaiset matkailijat. Yrityksen vuokraaja-asiakkaista suunnilleen neljä viidestä on Suomen ulkopuolelta. Yrityksen pelastajiksi tulivat kotimaiset asiakkaat, joita tuli Saarnion mukaan yhtäkkiä ”ovista ja ikkunoista”.

Päättyvä vuosi onkin ollut Touring Carsille erinomainen.

”Vuosi oli ihanteellinen niin autojen myynnin kuin vuokraustoiminnan kannalta”, kertoi Tanja Saarnio haastattelussa.

Samassa haastattelussa Tanja Saarnio valotti 40-vuotiaan perheyrityksen tulevaisuutta kertomalla, että hän on siirtämässä lisää yrityksen vastuita tyttärelleen Elle Tickille, joka opiskelee tällä hetkellä kauppatieteitä. Vasta 20-vuotias Tick omistaa jo liki puolet yrityksestä, ja ”lähivuosina viestikapula siirtyy äidiltä tyttärelle”. Sekä äiti että tytär näkevät yrityksensä tulevaisuuden lupaavalta.