Matkailuautoilija hoitaa liikennevakuutuksensa varsin mallikkaasti

Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo on käyttökiellossa, selvä se. Osa poistetuista autoista päätyy kuitenkin takaisin liikenteeseen luvatta, ilman ilmoitusta uudelleenkäyttöönotosta.

Liikennevakuutuksen tiedotteen mukaan vuonna 2021 liikenteessä tavattiin yhteensä 3 370 liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa, joista 1064 oli kokonaan ilman liikennevakuutusta.

Luvattomasta käytöstä seuraa takautuvia maksuja, kuten vakuuttamattomuusmaksu ja ajoneuvovero, jotka laskutetaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä. Liikennevakuutuskeskuksen riskilaskelmien perusteella määräytyvään vakuuttamattomuusmaksuun ei vaikuta esimerkiksi omat bonukset.

Matkailuvaunut jäävät tilastoissa katveeseen

Jos matkailuajoneuvolla ei olla vähään aikaan lähdössä liikenteeseen, moni karavaanari haluaa etenkin talvikaudella säästää rahaa tekemällä ilmoituksen liikennekäytöstä poistamisesta. Niin ajoneuvon liikennekäyttöönotto kuin liikennekäytöstäpoisto kun hoituvat nykyään helposti.

Oman viitseliäisyyden kannattavuutta voi yrittää arvioida myös laskurilla. Heistä, joilla matkailuajoneuvo ei ole ympärivuotisessa käytössä, osa tekee ilmoituksia ahkerasti. Monelle kuitenkin sopii rauhallinen tahti: matkailuajoneuvo otetaan pois liikennekäytöstä oman matkailusesongin päättyessä ennen talventuloa ja taas takaisin liikennekäyttöön viimeistään keväällä.

”Venkslauksesta” mahdollisesti seuraavasta tahattomasta unohtamisesta ei näyttäisi seuraavan ikävästi tilastoissa näkyvää piikkiä karavaanareiden osalta. Tai tarkemmin sanottuna matkailuautoilijoiden osalta, sillä matkailuvaunujen osalta tilastotietoa ei liikennevakuuttamattomuudesta ole järkevästi saatavissa irti tietojärjestelmistä. Matkailuperävaunut kun solahtavat tilastoinnissa kaikkien perävaunujen kanssa samaan luokkaan.

Liikennevakuutuskeskuksesta kerrotaan Caravan-lehdelle, että vakuuttamattomuusmaksu on lähetetty vuosittain noin 300 matkailuautolle. Esimerkiksi vuonna 2018 määrä oli 291 kappaletta, vuonna 2019 se oli 324. Suurin osa vakuuttamattomista tulee Liikennevakuutuskeskuksen tietoon omistusoikeuden vaihtumisen yhteydessä.

Kokonaisuuteen suhteutettuna matkailuautot saavat hyvin vähän vakuuttamattomuusmaksuja. Maksujen kokonaismäärä kun on ollut vuosittain noin 40 000 kappaletta.