Mobiilitekniikat tuovat lisää turvaa myös matkailuajoneuvoihin

Verkkojen kehitys on monipuolistanut erilaisten palveluiden saatavuutta kotien ja mökkien valvonnasta monipuolisempiin käyttökohteisiin.

Esimerkiksi Elisa on tämän kevään aikana lanseerannut kaksi palvelua, joiden avulla voidaan luontevasti suojata myös liikkuvaa omaisuutta kuten matkailuautoja ja -vaunuja sekä veneitä.

– Yhä useampi haluaa varmistua omaisuutensa riittävästä suojasta. Palveluiden suosiota on vauhdittanut valvontalaitteiden sekä niille tarkoitettujen liittymien edullisuus ja muiden näihin liittyvien ratkaisujen kehittyminen, sanoo Elisan Smart Living -liiketoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Laura Puusaari.

Kokonaisuus etävalvontaa varten

Mobiilin wi-fi-reitittimen kautta voidaan hyödyntää muun muassa kameravalvontaa, palohälyttimiä, etäohjattavia sähköpistorasioita ja vesivuotovahteja myös ajoneuvoissa. Reititin voidaan kytkeä suoraan ajoneuvon akkuun, verkkovirtaan tai tupakansytyttimen laturiin.

Mobiili wi-fi-reititin hyödyntää etäohjattaville laitteille tarkoitettua SIM-korttia, ja on käyttökustannuksiltaan perinteisiä mobiililaajakaistayhteyksiä halvempi. Kaikki matkailuajoneuvon älylaitteet saa kytkettyä samaan reitittimeen useiden laitteiden kokonaisuudeksi etävalvontaa varten.

Yksi esimerkki myös matkailuajoneuvoihin ja veneisiin kaupattavasta mobiilista wifi-reitittimestä on Teltonika RUT241. Muun muassa valvontakameroiden ja hälytyslaitteiden hallintaan soveltuva laite maksaa parisen sataa euroa. Lisäksi tarvitaan laitenettiliittymä. Kuva: Elisa

Se millaisen kuukausimaksullisen laitenettiliittymän wifi-reitittimeen kannattaa hankkia, vaikuttaa se, montako ja millaisia laitteita wifi-reitittimeen yhdistää. Kotimaassa toimivan kiinteähintaisen laiteliittymän kuukausihinta jää nykyään tyypillisesti alle kymmenen euron. Ulkomailla tiedonsiirto on oletusarvoisesti estetty, liittymän käyttöön ulkomailla on omat hintansa.

Paikannuspalvelu – ei vain rosvojen kiusaksi

Paikannuspalveluja ajoneuvojen seurannassa ryhtyivät aikoinaan innokkaasti käyttämään yritykset, jotka halusivat nähdä esimerkiksi missä arvokas lasti tai arvokas ajoneuvo oli. Tekniikoiden kehittyminen ja hintojen halpeneminen ovat viime vuosina saaneet myös yhä useamman kuluttajan kiinnostumaan paikantimista.

Laura Puusaari muistuttaa paikantimien tuovan lisäturvaa esimerkiksi varkauden varalta, mutta lisäksi sovellus kerää sijaintihistoriaa, jota voi hyödyntää esimerkiksi ajopäiväkirjan tekemiseen.

Gps-tekniikkaan perustuva Elisa Paikannus -palvelu mahdollistaa esimerkiksi matkailuajoneuvon paikantamisen ja sijainnin näyttämisen älypuhelimeen itse asennettavassa suomenkielisessä sovelluksessa. Sijaintitiedot voidaan jakaa haluttujen henkilöiden kanssa, esimerkiksi terveysturvallisista syistä läheisten kanssa.

Ajoneuvon sijainnille voidaan asetuksissa määrittää turva-alue, ja kun ajoneuvo poistuu siltä, palvelu antaa varoitustiedon puhelimeen.

Esimerkiksi tupakansytyttimestä virtansa saavan gps-paikantimen saa alle sadalla eurolla. Sähkökatkosten varalle tällaisissa laitteissa on myös pieni litiumioniakku. Elisa Paikannukseen tarvittavaksi liittymäksi operaattori itse sivustollaan suosittelee noin 5 euroa/kk maksavaa laiteliittymää.