Swift poistuu Ruotsista

Yli tuhannen työntekijän brittiläinen Swift Group on maansa suurin matkailuajoneuvojen valmistaja. Swift aloitti matkailuvaunujen valmistamisen vuonna 1964, ja konsernin valikoimassa ovat Suomessakin tunnetut Sprite-matkailuvaunut. Matkailuautojakin Swift on valmistanut jo 35 vuotta, ja onpa valikoimissa nykyään jopa siirreltäviä mökkejä.

Swift Groupilla on ollut kuitenkin viime vuosina vaikeuksia saada jalansijaa Pohjoismaissa yrityksistä huolimatta. Ruotsissa on toki ensirekisteröity useita kymmeniä Swift-matkailuautoja vuosittain, mutta suosio on ollut laskussa.

Nyt maahantuoja Brittiska Fritidsfordon Norden AB päätti lyödä hanskat tiskiin Swift-autojen tuonnin osalta. Sivustolle jäi vain ”jäähyväiskirje”. Suomeen Swift-autoja ei virallisesti tuoda. Maahantuoja löytyy vielä Tanskasta.

Ruotsalainen maahantuoja perustelee lopettamispäätöstään koronan tuotannolle aiheuttamilla keskeytyksillä. Mutta myös sillä, että Swift-autojen kysyntä Britanniassa kotimarkkinoilla on nyt erittäin hyvä, joten siihen kysyntään vastaamisessa yrityksellä riittää tekemistä. Vientiin satsaaminen 2021-mallistolla ei siis näytä juuri kiinnostavan Swiftiä tällä hetkellä.

Brexitin vaikutuksia maahantuoja ei mainitse, mutta omat hankaluutensa ja lisäkustannuksensa siitäkin aiheutuu brittiläisten ajoneuvojen tuonnille EU-maihin.