Tempaudu mukaan syksyisen Helsingin tunnelmaan

Pääkaupunkimme tarjoaa monenlaista koettavaa lyhyellekin pyrähdykselle. Miltä tuntuisi esimerkiksi majoittua entisessä vankilassa tai uida lämmitetyissä uima-altaissa ydinkeskustassa?

Pako arjesta: Hotelli Katajanokka

Kävelymatkan päässä ydinkeskustasta sijaitseva Helsingin entinen läänin- ja tutkintavankila on remontoitu viihtyisäksi lifestyle-hotelliksi, jonka muurien sisäpuolella yöpyy mielellään.

Vuonna 2007 avattu hotelli tarjoaa asiakkailleen ylellistä majoittumista vankilamaisella fiiliksellä. Kellarikerrokseen on jätetty aito eristysselli tutustumista varten ja sitä kannattaakin käydä ihmettelemässä.

Hotelli Katajanokka antaa asiakkaalle täysin poikkeuksellisen majoituselämyksen. Käytävien seinille ripustetut vanhat valokuvat kertovat pysäyttävästi rakennuksen entisestä elämästä.

Hotel Katajanokka, Merikasarminkatu 1 a

Uintielämys keskellä ydinkeskustaa: Allas Sea Pool

Kauppatorin välittömässä läheisyydessä sijaitseva Allas Sea Pool on merikylpyläksikin tituleerattu kaupunkilaisten kohtauspaikka.

Ympäri vuoden auki oleva hyvinvointikeidas on kuin tehty rentoutumiselle hektisen kaupunkikierroksen jälkeen. Saunan ikkunoista avautuu merinäköala ja lauteilta voi seurata Eteläsatamasta lähtevää reittiliikennettä.

Alueella on iso +27 asteeseen lämmitetty uima-allas sekä merivesiallas. Talvisin jälkimmäinen nauttii talviuimareiden suuresta suosiosta. Naisten saunan suuri koko on mukava yllätys, mutta pukutilat ovat hieman ahtaat.

Hieman harmitti, ettei mukaan tullut kylpytakkia ja sandaaleita, sillä matkalla saunasta altaaseen ehti tulla vilu. Kertalipun hinta on 15 euroa. Muista ottaa oma pyyhe mukaan.

Allas Sea Pool, Katajanokanlaituri 2 a

Rauhan tyyssija Kampissa: Hiljaisuuden kappeli

Jos hektisen Helsinki-kierroksen jälkeen kaipaa hiljaisuutta ja rauhaa, voi suunnata Kampissa sijaitsevaan Kampin kappeliin (Hiljaisuuden kappeliin). Huomiota herättävä 11,5 metriin kohoava, puuverhoiltu rakennus sijaitsee Narinkkatorin laidalla.

Pyöreän muotoinen, innovatiivista puurakentamista edustava kappeli on Helsingin designpääkaupunkivuoden hanke.

Tilassa pidetään hartaustilaisuuksia, mutta erityisesti se on tarkoitettu kaikille avoimeksi paikaksi hiljentyä. Koska tila on tarkoitettu hiljentymistä ja rauhoittumista varten, ei siellä saa ottaa valokuvia.

Sisällä kappelissa aika pysähtyy ja tila luokin täydellistä tasapainoa hektiselle keskustalle. Minimalistinen, puinen sisutus tuo oman autenttisen tunnelman keskelle vilkkainta Helsinkiä. Hiljaisuuden kappeliin pääsee tutustumaan ilmaiseksi.

Hiljaisuuden kappeli, Simonkatu 7 (Narinkkatori)

Tämä sauna jää mieleen: Löyly

Lähes kulttimaineen saavuttanutta saunaravintola Löylyä ei voi jättää välistä. Jo pelkästään Löylyn näyttävä ulkomuoto toimii alueen maamerkkinä.

Lämpökäsitellystä männystä valmistettu rakenne ei ole ainoastaan koristeellisen näköinen, vaan sillä on useita tehtäviä, kuten suojata saunojien yksityisyyttä. Ajan myötä harmaantuva puu antaa jo ennestään komean näköiselle Löylylle lisää charmia.

Jos saunominen yleisellä saunavuorolla ei sovi aikatauluun, voi Löylyssä nauttia lounasta tai syödä tunnelmallisen illallisen. Esteetön näkymä merelle luo myös tunnelmallisen ilmapiirin istua iltaa.

Muista kivuta ennen lähtöä Löylyn avoimelle kattoterassille ihailemaan sieltä avautuvia näkymiä kauas merelle.

Löyly, Hernesaarenranta 4

Pala historiaa: Suomenlinna

Suomenlinna on vuonna 1748 perustettu merilinnoitus, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Vanhat mukulakivillä päällystetyt kadut, leppoisa ja autenttinen tunnelma sekä historialliset rakennukset tekevätkin Suomenlinnasta erään Suomen suosituimmista nähtävyyksistä.

Matka Suomenlinnaan kestää lautalla noin 15 minuuttia ja alueesta voi nauttia ilmaiseksi pelkän lauttalipun hinnalla. Myöskään Suomenlinnan kirkkoa ja Kuninkaanporttia ei pidä jättää näkemättä.

Päivän aikana nälkä taittuu vaikkapa Adlerfeltissä, joka sijaitsee 250 vuotta vanhassa rakennuksessa. Ravintolan keskeisenä ajatuksena ovat raaka-aineiden vastuulliset valinnat.

Lounaan jälkeen voi hyvällä ajoituksella ihastella, kuinka suuret matkustaja-alukset lipuvat merelle kuin salaa kapeasta Kustaanmiekan salmesta.

Lautta Suomenlinnaan kulkee Kauppatorilta ympäri vuoden.

Teksti ja kuvat: Anu Kiiveri-Sahila