Varsinais-Suomessa sijaitseva Vehmaan Tummamäen louhoksen luontopolku on tehty vuonna 2013 ja se sijaitsee Y-tieltä (194) haarautuvan Tummamäentien varressa, josta on opasteet alueelle. Täällä on paikoitustilaa vaikka yhdistelmille.
Alueelta on louhittu Vehmaan Punaista (Balmoral Red) kiveä vuodesta 1931 aina 70-luvun puoliväliin asti. Kaikkiaan Vehmaalla on toiminut 11 kivilouhosta. Tämä Tummamäen alue eli hiljaiseloa noin 40 vuotta, ennen kuin Lahdingon kyläyhdistys alkoi siivota ja kehittää aluetta retkikohteeksi.
Monimuotoinen luontopolku on noin 1,6 kilometriä pitkä ja luikertelee louhosalueen läpi. Kannattaa myös kiivetä rääpekivikasojen päälle näköalapaikalle, jossa on näköalalava. Täältä pääsee ihailemaan aitoa maalaismaisemaa ja tietenkin kasapäin louhittua kiviainesta eli rääpettä.
Polun varren opastaulut ja kuvat kertovat louhoksen historiasta ja ympäröivästä luonnosta. Näytillä on muutamia työkoneita muun muassa valtava kompressori, jolla on tuotettu paineilmaa kiviporille ja muille työkaluille.
Polku sukeltaa metsään ja kosteikkoalue kävellään läpi pitkospuita pitkin. Polun varrelta löytyy myös ”halimänty”. Reilusti yli 200-vuotias mäntyvanhus on halkaisijaltaan noin 2,2 metriä.
Louhoksen montut ovat täynnä vettä ja niissä kävi uimareita. Itse emme pulikoimaan menneet. Monttuja on nimetty hauskasti, esimerkkinä pyykkimonttu.
Tulipaikkoja alueella on kaksi. Kummassakin on katettu laavu. Omat puut kannattaa olla mukana, mikäli mielii grillailla. Lisäksi löytyy ihana näköalakatos aivan louhosten keskeltä. Se sopii vaikkapa eväspaikaksi.
Tämä oli ehkä erikoisin luontopolku, jossa olemme kulkeneet. Kiitos siitä kuuluu luontopolun rakentajalle ja alueen hoitajalle Lahdingon kyläyhdistykselle. Halutessaan (halusimme) voi jättää kannatusmaksun Kivitaskuksi nimetyn laavun seinässä olevaan laatikkoon. Kivitaskun luona on myös kuivakäymälä.
Teksti ja kuvat: Kata Jurvanen