450 dagar i Frankrike

Moilanens har besökt 34 länder och varit där sammanlagt 954 dagar. Frankrike är ändå deras favoritmål.

Vi har besökt Frankrike 32 gånger. Den längsta resan varade 23 och den kortaste fyra dagar. Redan vår brölloppsresa år 1988 till Paris tog våra hjärtan. Därefter har vi alltid firat vår brölloppsdag i Paris. Det har blivit en tradition, och traditioner bör beaktas.

Frankrike är ett ljuvligt och mångsidigt land. Det finns höga och låga fjäll, långa och korta åar samt en varierande kust vid flera havs stränder. I landet finns stora och små städer, och i dem fina och intressanta gamla byggnader och strålande kyrkor.

Krigshistoria finns såväl från första som andra större kriget. Otaliga ståtliga slott, från många århundranden som man får bekanta sig med också från insidan. Fina privatägda slott får man endast beundra från utsidan. Vid korta resor har vi flugit, men vid längre resor har vi alltid gjort med husbil.

Det är enkelt och slå läger. Du ger endast Internationella eller ACSI-kortet i receptionen ler glatt och säger bonjour. Det lyckas att anmäla personantalet, nätternas antal och strömmen på dålig engelska eller franska.

Det är ibland svårt att orientera sig i byarna och städerna. På vägskyltarna kan finnas tex. närmaste by eller något mål vid vägens slut eller någon oförklarlig mellanetapp. Ändå säkra riktningar överallt är ”toutes” eller ”autres directions”. Den första betyder alla riktningar, den senare andra riktningar som den vart vi är på väg. Det hjälper vid klara rutter i större byars och städernas centrum.

Det bästa i Frankrike          

  • Landets olika delars varierande landskap
  • Även de mindre vägarna är i bra skick
  • Färskt bröd och batonger samt croissanter är alltid tillgängliga, inte att förglömma ostarna
  • Vin i allas smak och pris, men ölet klarar inte en jämförelse med motsvarande tyskt
  • Slotten- ståtliga att titta på också från utsidan
  • Museum: bil- samt i huvudsak krigs- och tekniska museum erbjudes

Text och bild: Eero ja Tuula Moilanen
Översättning: Olof Bussman