Adriatiska havets bästa resemål – framme skimrar ett turkos hav

Det är lätt att förälska sig i Kroatiens smaragdfärgade havslandskap.

I Adriatiskahavets strålande sol liggande Kroatien har blivit en favorit för många resenärer, inte minst för den bildsköna naturen, historiska byar och städer samt den försklassiga matkulturen.

Kroatien är ett relativt litet land, för dess yta är ungefär en sjättedel av Finlands yta. En märkbar specialitet är den nästan 1 800 kilometer­ – och med öarna medräknade nästan 6000 kilometer långa strandlinje.

Det safirskimrande havet kallar alla ålders människor och snorkla och dyka. Små stensträndernas gynnande vindar lockar surfarna lite längre bort från stranden.

Stränderna är i huvudsak steniga, så traditionella finsandstränder finns det endast ett fåtal.

Kroatien är ännu ett relativt förmånligt land

För Finländska caravanare är Kroatien inte något tvådagars snabbmål, tid bör reserveras för resan minst från två till tre veckor, eventuellt dubbeltupp.

Till exempel från Tallin via Baltia, Polen, Tsekkien och genom Österrike körande blir det ungefär 2500 kilometer. Väl framme i det postkorts liknande landskapet glömmer man snabbt resans belastning.

I det soliga Kroatien är det tillräckligt varmt från maj till oktober, medeltemperaturen är ungefär 20 grader. Om sommaren stiger mätaren dagstid ofta över 30 grader, och svala kvällar behöver man inte vara rädd för i Kroatien.

Kroatien är ännu ett relativt förmånligt land, fast närheten till Väst-Europa har höjt priserna på turistorterna nära Finlands nivå. Genast när man åker lite avsides sjunker priserna.

Det finns cirka två hundra lägerområden i Kroatien, största delen ligger vid havet. Inne i landet finns det endast en handfull.

Text: Pauli Salokangas
Översättning: Olof Bussman