Caravanarnas Åland

För många finländare är Åland ett outforskat område.

En resa till ögruppen lönar sig, för där finns mycket historiskt att titta på. Till exempel Europas äldsta kyrkor finns på Åland.

Från Getabergets rödskiftande klippor ser du över Bottenviken så långt som ögat når, och i förgrunden stiger Geta bergen, som söndras av vågorna. Getaberget har länge varit en åländsk utkiksplats.

När det på 1630-talet på landskapet grundades on ordinarie postanstalt, blev Eckerös drängar på kungens order tvingade att transportera passagerare och post över Ålands hav. Vid fint väder fick de använda en timme och femton minuter på en sjömil, vid dåligt väder en och en halv timme. Det är räknat att på ungefär 350 år omkom cirka tvåhundra postförare.

Postroddstävlingen som ordnas sommartid mellan Åland och Sverige har blivit en årlig tradition.

Framför Ålands sjöfartsmuseum står den ståtliga fyrmastade Pommern, som med Suomen Joutsen och Sigyn är de enda kvarvarande djuphavsseglatterna.

Framför Ålands sjöfartsmuseum står den ståtliga fyrmastade Pommern.

Utställningen på Pommern ger mycket specialinformation, och dessutom kan man se en tjugo minuters film om dess resa till Australien och tillbaka åren 19361937. Ingång till Pommern sker från Sjöpromenaden.

På Åland finns många lägerområden, information finns på sidorna i Leirintäopas.

Text och bild: Ari Taipale
Översättning: Olof Bussman