Efter pucken runtom i Finland     

Allt fler supportrar reser runt i Finland för att följa sitt favoritlags tilltagande.

Ishockey är den mest följda idrottsgrenen i Finland. En allt större grupp reser för att ge sitt stöd åt sitt favoritlag i bortamatcherna.

Mikko Honkonen från Salo stöder Ilves från Tammerfors. Således är varje match för honom så att säga bortamatch. Från hemdörren till Hakametsä ishall är det 172 kilometer. Intresset för ishockey började som litet barn i följe med fadern.

Av förra säsongens 30 hemmamatcher för Ilves såg Honkonen hela 24 på plats. Utöver dessa matcher åkte han bland annat till Åbo och Helsingfors för att se Ilves bortamatcher.

Under gågna år har bundits många vänskapsband med andra supportrar.  Så all samvaro har blivit en viktig del av händelserna, endast ishockeyn är inte allt, säger Honkonen.

Han berättar, att åtminstone i Tammerfors finns det parkeringsplats enkelt, om man kommer i tid till platsen.

Ishockeyligans verkställande direktör Riku Kallioniemi medger öppet, att för caravanarna inte är tänkt någon skild kundgrupp, men medger att det skulle vara intressant att uppmärka dem som en skild samlad grupp.

– Det här beror till en del på gästande supportrar, vilkas aktivitet och betjäning borde förbättras. För att få dem till hallen ökar det äkta sportlivet, och för det arbetar vi. Caravanarnas betjäning måste läggas bakom örat. Där kan finnas en eventuell kundgrupp, funderar Kallioniemi.

Text: Kimmo Muttilainen
Bild: Jussi Vierimaa
Översättning: Olof Bussman