Efterfrågan på system som skyddar hemmet växer

Populariteten på hemmets varningssystem har ökat väldigt mycket under de senaste åren. I nutidens intelligenta hem kan förutom alarmsystem även ljus och elapparater kopplas på behändigt, fast på vägen.

I Finland är ca fem procent av hemmen eller ca 100 000 hushåll skyddade med övervakat varningssystem. Dess popularitet växer ändå hela tiden. Långt utvecklade helhetssystem bjuder numera skydd mot många olika otrevliga överraskningar.

Förrän man skaffar ett varningssystem lönar det sig att ta reda på skillnaderna mellan olika varningsapparater och system samt behovet för det egna hemmet och familjen.

Även funktionsmässigt finns det många olika alternativ: t.ex. kan hemmets temperatur, inneluftens kvalitet och relativa fuktighet följas med från distans. Med vatten- och läckagevakt kan inte vattenskadan överraska. Systemet kan kopplas på för att meddela även då kattskötaren går in i huset eller om det råder elavbrott.

Så här förbereder du ditt hem inför resan

Karavanarna vistas i genomsnitt nära två månader borta hemifrån. Vid avfärd är det viktigt att lämna hemmet i sådant skick att det inte lockar inbrottstjuvar eller ökar risken för andra otrevliga överraskningar. Här en minneslista över vad allt det lönar sig att tänka på.

Tag loss elektroniska apparater från väggkontakterna och stäng vattenuttaget

Se till att strömsladden till TV, dator, spelkonsol och andra elektroniska apparater är loss från väggen. Det är ur brandsäkerhetsskäl mycket viktigt eftersom elapparater är en av de största brandorsakerna hemma. Om du kopplar bort strömmen från huvudbrytaren, kom då ihåg att även kylapparaterna är urkopplade. Kom även i håg att stänga av vattnet till tvättmaskin och diskmaskin.

Lämna hemmet som synligt beboeligt

Håll hemmet alltid till synes som bebott. Begär grannen att tömma postlådan och lämna trädgårdsredskap eller barnens leksaker på gården. Lämna gardinerna uppdragna men se till att inga värdesaker finns synliga. Skaffa timer för belysningen eller intelligent kontakt som med tid kan tända på belysningen vid skymning. Även utebelysningen är bra att ställa in med tid då det blir mörkt.

Lägg värdesakerna in i skåp

Lämna inte värdesakerna framme utan placera så mycket som möjligt av varorna in i skåp och annars osynligt.

Skaffa hemmets varningssystem

Varningssystem som är kopplade till varningscentralen förhindrar inbrott redan i förväg. Se till att varningstejper för alarm är synliga på dörrar och fönster. Till systemet kan man bifoga även övervakning av brand- och vattenskada.

Text: Pauli Salokangas
Källa: Verisure Oy

Översättning: Arto Ranta