En anspråkslös stormästare

Den anspråkslösa stormästaren Katriina ”Kati” Laitinen har utfört alla möjliga caravanarnas körskicklighetsmärken både med husbil och fordonskombination. Hon vet, att körskicklighet inte är en naturbegåvning utan fordrar träning.

Katriina ”Kati” Laitinens skicklighets körning startade direkt på Åbo mässcentrums parkeringsplats efter att hon köpt en egen vagn, där ordnades märkeskörning.

– Jag kom till platsen med min moder, och frågade Nieminens Lauri, om jag skulle få lite lärdom om vagnens hantering.

Kati fick tips och deltog därefter regelbundet i SF-Caravan Turku ry:s ordnade körövningsträningar. Det första bronsmärket utfördes ännu samma höst.

Nuförtiden hör Kati till föreningens kommité, som ordnar körövningar och ger tips åt övriga. Körskickligheten hålls uppe också för lärarna, för innan träningarna körs banan för att visa modell över utförandet.

Stormästarmärket med fordonskombination klarade hon som första dam i Finland. Endast två damer har klarat stormästarmärket med bil och vagn. Med husbil körda märken är för tillfället sju.

– Med märkeskörningen är det fråga om den personliga skicklighetens förbättring och uppehållande, som mätare användes en utmärkt bana.

Märkeskörning skiljer sig märkbart från caramban, fast i båda körs en på förhand bestämd bana antingen med husbil eller bil och vagnkombination.

– Båda fordrar naturligtvis träning, men i caramban har du medtävlare. Jag försökte en gång köra caramba, men körningen tog för lång tid, tillägger Kati.

Körövningsträningarna är öppna tillställningar, man kan först komma och studera.

Märkeskörningar ordnas ofta i samband med mässor eller större träffar.

Översättning: Olof Bussman