Ensamstående fadern gör utflykter med barnen

Mäkeläs singelfamilj är en riktigt vanlig familj, de ljusa sommarnätterna och dagarna drar alltid norrut. Som bonus kommer viktig gemenskap i en vacker natur.

Först ser det ut som i stora drag, men i verkligheten är allt noggrant planerat som passar åt en diplom-ingenjörs familj. Kvinnor har inte varit i husvagnen efter skilsmässan bara stundvis, men allt löper ändå.

– Mitt intresse är landsförsvaret och båtar, så allt är planerat. Med hjälp av inventarielistan håller vi allt onödigt borta från vagnen. Vi har alla en packningslista till och med över strumpor. När vi åker på resa till exempel två veckor, är listorna och erfarenheten viktiga, skrattar Mika K. Mäkelä.

Listan ändras passande enligt årstid och vilken hobby är på programmet, men noggrannheten är bara ett plus, med på resan är Elmo (15), Milja (13) och Thyra (12). I den tabellformade listan tas även beaktande materialets vikter.

Det förvånar ingen, att för det här resesällskapet finns också en arbetsturlista.

– När vi påbörjar servicearbetet har alla en uppgift. Om någon har mera tid så hjälper vi varandra. Barnen har tagit sina göromål som egna, behövs aldrig uppmanas. De har insett att uppgifterna måste utföras, och därefter kan vi fiska, vandra, cykla eller simma.

Vi åker på resor året om, och vanligtvis styr bilens nos norrut.

– Vi deltar årligen på några träffar, dessutom gästar vi bekanta med vagnen. Vi hittas nog också i närheten av någon danspaviljong några gånger om sommaren, det är inte meningen att jag skall resa ensam resten av livet, tillägger Mika Mäkelä.

Bild: Mika K. Mäkelä
Översättning: Olof Bussman