Många goda orsaker att besöka Prag

Prag bjuder på ett gott öl och dessutom många sevärdheter.

Det förmånliga priserna och de otaliga historiska sevärdheter lockar turister till Prag året om.

För vänner av muséér och utställningar är det verkligen ett gott utbud. Historiska så att säga obligatoriska sevärdheter kan man nämna Prags slott. Slottets vaktbyte sker jämt klockan tolv, och platsen är då alltid fylld av turister.

– På slottsgården finns även Kejsarens före detta stall, var tidigare bodde 300 elithästar. Nuförtiden är det i stallen varierande konstutställningar.

På slottets tredje gård är Heliga Vitus katedral ståtlig med förgyllningar och övriga dekorationer. Genom att klättra de smala spiraltrapporna till tornet ser man nästan hela Prag. Övriga sevärdheter i närheten av slottet är bland annat Heliga Georgs basilika, till fängelse ombyggt Dalibors torn samt den kungliga trädgården.

Vi möts på bron

Karls bro byggd i gotisk stil som går över älven Vlta består av sexton bågar. Den 516 meter långa och nästan 10 meter breda bron förenar Prags lilla del (Malá Strana) och Gamla stan (Staré Mesto). Nuförtiden är endast gångtrafik tillåten på bron, och den har erövrats av turistmassor, handelsmän och gatukonstnärer.

På rådshusets vägg i Gamla stan finns en astronomisk klocka som tagits i bruk år 1410. Vid jämna timmar öppnar urtavlans små luckor. Fram kommande skapelser börjar röra sig och förevisar ett litet skådespel.

I Prag och dess närhet finns flera lägerområden. På utbudet kan man bäst bekanta sig på ACSIs sidor (Eurocampings.net). På samma sidor kan man även hämta den förmånliga ACSI-programvara, som kan användas för reserveringar. Enligt uppgifter från ACSI finns 14 olika platser i närheten av Prag.

Bild: Jari Kataja
Översättning: Olof Bussman