Örebro – mellansvensk centrumtätort

Städerna upphör att vara i Sverige, sålunda är Örebro nu länscentrum. Den är nog lika värdig som stad som våra städer.

Örebro ligger vid Hjälmarens västkust i mitten av Sverige och hör till det historiska landskapet Närke. Det är ett viktigt turistcentrum och handels och industrisamhälle. Örebro är Sveriges sjätte största centraltätort, och där finns cirka 110 000 invånare.

Örebro är även känd för att gynna cyklister. Där finns otaliga cykelvägar och rutter, där kan man på många platser hyra cyklar. Mångsidig hobby kan man idka i närliggande terräng eller vid Sveriges fjärde största sjö Hjälmarens stränder eller på vågorna.

– För konstintresserade har Konsthallen utställningar året om, och länsmuseumet erbjuder en historisk överblick över Sveriges industrisamhälle.

En intressant besöksplats i Örebro är Wadköpings utemuseum. På området kan man på en gång se många gamla träbyggnader, som på den gamla goda tiden var Örebros stadsbild. Även byggnadernas trädgårdar fascinerar med sin naturlighet.

Museet är öppet året om.

I stadens park Stadsträdgården är det möjligt att promenera, länka, dyrka sol eller bara vara.

Örebros gamla oljehamn är ändrat till ett unikt naturskyddsområde.

Det grönskande Gustavsvik lägerområde på gångavstånd från Örebro centrum är ett femstjärnigt lägerområde som är öppet året om. På området finns hundratals caravan platser och ett fyrtio tal stugor. På området finns mataffär, restaurang och en glassbar. En uppiggande spa inrättning är riktigt bredvid lägerområdet. Även hundarna har egen dusch.

Text och bild: Ari Taipale
Översättning: Olof Bussman