Panamericana – resan uppfyllde drömmarna

Många resor var redan bakom, men Amerikas landsvägar var oprövade.

Tomi Tölli (44) och hans fru Jasmin (30) är båda erfarna bilresenärer, men Amerikas landsvägar var ännu oprövade.

– Vi har bilat på alla andra kontinenter utom i Amerika, därför var resan från Sydamerikas spets norrut gående Pan-Amerikas riksväg eller Panamericana vår resas huvudmål, berättar Tomi.

– Med en självbyggd husbil åkte vi iväg på ungefär en ett års resa. Att hyra en bil där framme kom aldrig i tankarna, för bilen skall vara hemtrevlig.

I bilen fanns inte kök eller toalett. Dubbelsängen var av storleken 1,95 x 1,35 meter och fyllde bilens bakdel. Kökets utrustning bestod endast av en kylväska och en gasolkokare.

– Väl framme var huvudsaken körandet, men vi bekantade oss också med sevärdheter om det passade i vår rutt. Herrskapet försökte göra lägren ute i naturen för att ha egen ro, men under stadsbesöken tog vi semestern på vägen.

– Då försökte vi inte övernatta i bilen, utan vi tog en bostad där vi kunde föra ett hemliknande liv.  Enligt min åsikt får man i stadslivet de bästa erfarenheterna, genom att leva ett normalt sunt liv. På plats enigt platsens regler var vår filosofi under hela resan.

– Panamericana var vald som vår resas huvudmål, som senare blev en världenruntresa.

– Vi beslöt först i staterna att fortsätta till Ryssland. När vi åkte iväg vågade jag inte drömma om att min dröm om en världen runt resa på landsvägar skulle uppfyllas. Men så blev det, och bra att det blev så.

Mera om Tomis och Jasmins resor kan du läsa om i kommande Caravan-tidningar eller på hösten utkommande Panamericana-bok.

Havaintoja.com

Översättning:  Olof Bussman
Bild: Tomi Tölli