Sammanfattning över Caravan-tidningen 3/2023

Tankning av gasol frisläpps, kanske

I Finland utvecklas nätverket för distribution av gasol för husbilar. Ärendet måste godkännas av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, vars beslut ännu dröjer. Tukes ser nämligen en konflikt mellan direktiven för fordon och tryck apparaterna.

I andra länder är det redan tillåtet att tanka gasol, och sålunda utgör Finland ännu ett undantag på den europeiska gasol marknaden.

Företagaren Perttu Muuronen, som äger Suomen Vaunuosa oy, har drivit fram frågan om gasol distributionen. Suomen Vaunuosa finns i Klaukkala och säljer och installerar gasbehållare. Bland annat försäljare av resefordon är intresserade av distributionen.

Ett växande antal besökare för årets Caravan Show

Den tre dagar långa Caravan showen som ordnades i april i Åbo mässcentrum besöktes av 6 300 besökare, vilket är ungefär 500 personer fler än året innan. I träffen deltog kring 300 enheter.

Till Åbo hade man lyckats samla ett representativt urval av de mest intressanta resefordon just nu. Stort intresse väckte bland annat Hymer Venture S husbilen med sina futuristiska drag och Polars husvagn, som igen går att hitta på den finländska marknaden.

På programmet fanns såsom tidigare bland annat föreläsningar, samt kungörelsen av årets bästa campingplatser.

Både Onnela och Alatalo valda till årets bästa

Till årets 2022 bästa caravan område valdes Karavaanarioalue Onnela som ligger i Tuuri i samband med Keskisen kyläkauppa, samt föreningen SF-Caravan Kuopio rf:s Alatalo, som ligger nära Kuopio och Siilinjärvi. Onnela har tidigare vunnit samma tittel år 2013 medan Alatalo vann titeln som bästa caravan plats redan år 2007.

Förbundsmötet ordnades i Lahtis

I maj ordnades SF-Caravans förbundsmöte i Sibeliushuset i Lahtis. Under Förbundsmötet valde man Olli Rusi, för tredje gången i rad, till ordförande. Rusis mandat som förbundets ordförande sträcker sig alltså nu från år 2018 ända till år 2026. Då Rusi inte hade några motkandidater, var valet enhälligt.

På förbundsmötet bestämde också att förbundets nyuppbyggda operativa styrmodell avvecklas. I stället för den nu pensionerade verksamhetsledaren och som ledare för den nya operativa helhetsmodellen anställs nu en ny verksamhetsledare.

En ekonomisk utmaning för förbundet och dess mediebolag var år 2022 bland annat de stigande print- och postkostnaderna för Caravan-tidningen. Föreningens medlemsavgift för 2024 hålls oförändrad, men avgiften innehåller tidningen endast i elektronisk form. Den tryckta tidningens årgång går att få hemburen för en tilläggsavgift på 16,50 euro.

Till årets karavanare 2022 valde man Kauko Meriläinen. Årets förening är SF-Caravan Valkeakosken seutu ry. Föreningens guld emblem fick Timo Piilonen.

Sommarteatern lever och mår bra

Sommarteatern har långa traditioner i Finland, och besökarantalet ligger på flera hundra tusen personer räknat på årsbasis. I Finland finns ett hundratal olika sommarteatrar, och bland dem hittas också några svenskspråkiga. I Kuopio Rauhanlahti Teater ses denna sommar musikal pjäsen Karavaanarit, som berättar om midsommarnatten på en campingplats. Pjäsen är en komedi.

Översättning: Annika Blåfield

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *