Som flyttfåglarna

Som flyttfåglarna återvänder Pokkinens till Arjeplogs trakten varje vår.

Den här gången sträcker sig pimpelfisk utflykten norr om Arjeplog, i närheten av Norra Bergnäs. I blicken skimrar stora och feta abborrar, närmare ett kilos eller till och med över som töjer på bessmanet.

Lägret påbörjas med en två timmars snöskottningsarbete, när Pokkinens gör ett hål för husbilen i plogvallen. Här börjar träskens och älvarnas förenande länkar, som vid Forsnäs sammansluter med den stora Piteå älven.

Det finns otroligt mycket fisk i vattnen. Ortsborna bryr sig inte om abborrar, samma är det med gäddan, laken och siken. En gång kom en gubbe med snöskoter, funderande vad vi egentligen gör på isen. När vi berättade att vi pimplar abborre och får någon sik ibland ville han inte tro oss. När vi berättade att vi håller abborren som bästa fisk, skrattade mannen åt oss. Snart återvände han med skotern, frågade om vi menade allvar, när vi äter abborre? Skakande på huvudet gasade han iväg.

Från Uleoborg till Arjeplog är det ungefär 500 kilometer. Rutten går från Haparanda söderut, efter Luleå svänger vi västerut mot Elsby, Arvidsjaur och Arjeplog.

Fiskeloven är otroligt förmånliga. Tillstånden säljes också för tre dagar och en vecka. Lovet kan också köpas på internät, men när du köper den på till exempel OKQ-servicestationen, får du en karta var tillståndet är giltigt. Där är utmärkt både vägar och eventuella fiskeregleringar. Tillståndet gäller för fiske på ett område som är ungefär 50 kilometer brett och 150 kilometer långt, sträckande ända till Norges gräns.

Spända linor.

Text och bilder: Tapani Pokkinen
Översättning: Olof Bussman