Alvar Aalto -matkailureitti opastaa 28 kiertomatkalle Suomessa

Verkkosivusto Visit Alvar Aalto kokoaa ensimmäistä kertaa yhden osoitteen alle kaikki matkailijoille avoinna olevat Aalto-kohteet ja saatavilla olevat palvelut – sopivasti kotimaassa tänä koronakesänä aktiivisesti reissaaville.

Matkailureitin verkkopalvelussa on tällä hetkellä 28 kiertomatkaa kahteenkymmeneen viiteen eri Alvar Aalto -kaupunkiin Suomessa. Matkaohjelmien lisäksi visit.alvaraalto.fi -palvelu esittelee 59 Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemaa kohdetta. Matkailureitillä on mukana yli sata palveluntarjoajaa, joista suurin osa on matkailualan pienyrittäjiä.

– Toivomme hartaasti, että tänä kesänä matkailijat valitsisivat kohteekseen kotimaan matkailun helmiä ja viettäisivät lomaa turvallisesti lähikohteissa. Ei ole pakko suunnata merta edemmäs kalaan. Alvar Aalto -matkailureitin kohteissa on useita paikkoja, jotka palvelevat myös pienryhmiä. Tiedustelujen ja varausten yhteydessä pystyy sopimaan yksityiskohdista. Ja samalla tulee tukeneeksi kotimaan talouden elpymistä ja ainutlaatuisissa arkkitehtuurikohteissa toimivia pienyrittäjiä, kertoo palvelun tuotannosta vastaava Noora Kiili Alvar Aalto -säätiöstä.

Verkkopalvelun mobiilikäyttöliittymä ja kartat on uudistettu samalla kun kotimaisten kohteiden lisäksi mukaan on liittynyt vierailukohteita muualta Euroopasta. Kohteiden aukiolo- ja varaustiedot ovat entistä selkeämmin esillä, eri kieliversioita on tuotettu lisää ja matkatoimistoyhteistyöhön panostettu.

Matkailureitin pienyrittäjät varovaisen toiveikkaita kesän suhteen

Magni Mundi on kahden naisen opaspalvelu- ja matkanjärjestäjäyritys Turussa. Karoliina Vitikainen ja Annamari Laine palvelevat matkailijoita muun muassa järjestämällä opastettuja kierroksia Paimion parantolaan.

– Olemme satsanneet paljon viime vuonna työtä ja tietysti rahaakin uusien palvelujen suunnitteluun, verkkokauppaan ja liiketoiminnan kehittämiseen hankkimalla matkanjärjestäjän oikeudet, Laine kertoo.

–  Paimio on yksi Aallon tuotannon huippukohteista, johon kansainväliset matkailijat ovat suunnanneet kautta aikojen, pitkään opastuksia tehnyt Vitikainen lisää.

Kotimaan matkailijat entistä tärkeämpiä

Kansainväliset matkailijat ovat aiemmin olleet suurin kävijäryhmä säätiön ylläpitämissä kohteissa Helsingin Munkkiniemessä sekä Muuratsalon koetalolla Jyväskylän lähellä.

– Tilanne on tänä vuonna erilainen ja toivommekin, että esimerkiksi pääkaupungin ja lähialueiden kaupunkilaiset löytäisivät ainutlaatuiset museokohteemme, Alvar Aallon ateljeen ja Alvar Aallon kotitalon, joihin voi tutustua oppaan kanssa pienryhmissä, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

–  Arkkitehtuurin tilallista kokemusta ei oikeastaan voi täysin korvata millään muilla keinoin kuin vierailemalla kohteessa paikan päällä, Lindh muistuttaa.

Lähde: Alvar Aalto -säätiö