Bilnostalgi i Tyskland          

För intresserade av bilhistoria finns det mycket att se i Tyskland. Även caravanare hittar sitt bland museerna.

Tysklands bilindustri hör till den absoluta världstoppen. Enligt vissa spekulationer är var femte bil i världen ett bilmärke från Tyskland, och därför finns i landet ett tiotal samlade teman om små privata utställningar till världsmärkens jättemuseum.

Olika bilmärken har en fortgående tävling om den tekniska utvecklingen. Därför har den vanliga rattsvängaren inte ens i tankarna, hur invecklade vändningar ingår i bilismen.

Vi plockade på vår förteckning 15 intressanta bilmuseum, av vilka varje erbjuder i sig själv en utmärkt möjlighet att bekanta sig med bilismens utveckling. Om historieflugan slipper och bitar riktigt ordentligt, så varför inte besöka många intressanta platser på följande Tysklands resa.

För caravanarna lönar det sig absolut att styra mot Bad Waldsee i Södra Tyskland, där finns Ervin Hymer museum som är Europas historias största campingresenärers samlade utställning. Ett besök där hjälper bättre att förstå varför resefordonen idag är som dom är – och i framtiden säkert något annat.

15 plock bland Tysklands bilmuseum

Audi Forum, Ingolstadt

August Horch Museum, Zwickau

Auto & Technik Museum, Sinsheim

Automobile Welt, Eisenach

AutoMuseum Volksvagen, Wolfsburg

BMW Museum, München

Classic Remise, Berlin och Dusseldorf

Deutsches Museum, München

EFA Museum, Amerang

Erwin Hymer Museum, Bad Waldsee

Maybach Museum, Neumarkt

Mazda Classic Car Museum, Augsburg

Mercedes-Benz Museum, Stuttgart

Porsche Museum, Stuttgart

Trabi Museum, Berlin

 

Översättning: Olof Bussman