Caravan-lehden kokeilussa: Kärcherin akkukäyttöinen jääraappa

Olisiko tästä ensi joulun suosikkilahjaksi?

Kohta taas käynnistyy kunnolla autoilijoiden ja autonikkunat kuorruttavan jään sitkeä taisto. On usein turhauttavaa ja joskus raskastakin saada autonikkunat kunnolla puhdistettua jäästä kiireisenä aamuna. Kaikki helpotus on siis tervetullutta.

Niinpä Caravan-lehti päätti ottaa kokeiluun saksalaisen Kärcherin tämän syksyn uutuustuotteen, sähköisen jääraapan nimeltä EDI 4. Jospa se talviautoilu tällä edes hieman helpottuisi.

Tuote on hauska ja helppo käyttää pienen alkuihmettelyn jälkeen. Ensin laitekytkimestä painamalla Kärcher saadaan valmiustilaan. Laite käynnisty varsinaisesti vasta, kun sitä painetaan kämmenellä kevyesti ikkunan ja jään päällä. Käynnistyskytkin kun on tällöin kämmenen alla. Sitten laitteen pohjassa alkaa vinha pyöriminen, ja jää alkaa poistua ikkunan pinnalta.

Kun laitetta nostaa autonikkunan pinnalta, se siirtyy taas automaattisesti valmiustilaan odottamaan uutta painallusta ja uuden kohdan jäänmurskajaisia.

Virtaa litiumioniakuissa riittää noin 15 minuutin käyttöön, joten yhdellä latauksella pitäisi saada autonikkunat useamman kerran vapaaksi jäästä.

Käynnistyskytkin on laitteen päällä olevassa mustassa, hieman turhan liukkaassa muovisessa ”mötikässä”. Laitteen alareunaa kiertävä musta osa on suojus, joka poistetaan aina ennen käyttöä.

Laite pitää toki ääntä, mutta ei häiritsevästi. Ja kyllähän tavallisestakin jääraapan käytöstä syntyy tuttu talvinen äänimaisemansa.

Kärcherin ”e-jääraappa” ei ole kevyt, sillä painoa on yli puoli kiloa. Se ei kuitenkaan käytössä häiritse, sillä laitetta ei tarvitse kauheasti nostella vaan pikemminkin ohjailla autonikkunoiden pinnalla.

Suomen olosuhteissa voisi hieman hämmentää laitteen turvallisen käytön ohjeistus: ”Käytä ja säilytä laitetta vain lämpötiloissa -20 –+40 celsius-astetta”. Mielellään sitä käyttäisi myös esimerkiksi -25 asteen pakkasessa, mutta +40 asteen helteessä on vaikea nähdä itseään sillä raappamaassa jäitä auton lasista. No, vitsailu sikseen. Kun on kyse akkukäyttöisestä laitteesta, annetulle ohjeistukselle on syynsä.

Laitteen käyttäjän on hyvä muistaa, että ei lähde jyrsimään jäätä liian lähelle tiivisteitä, ettei niistä tule hetkessä vähemmän tiiviitä.

Se on myös muistettava, että jos autonikkunat ovat hyvin likaiset, tällä saattaa naarmuttaa niitä. Myös laitteen pohjassa oleva pyörivä muovinen raaputuslevy kannattaa pitää puhtaana samasta syystä. Toki myös tavallisella parin euron jääraapalla pystyy saamaan halutessaan hieman naarmuja hyvin likaiseen lasiin.

Niin kivalta kuin Kärcherin uutuustuote vaikuttaakin, ei se tee tavallisia jääraappoja tarpeettomaksi, pikemminkin täydentää niitä. Ei tässä ole toisessa päässä lumiharjaa eikä toisaalta pitkän lumiharja-jääraappayhdistelmän tuomaa edes hieman parempaa ulottuvuutta. Mutta on tästä sentään oikeasti hyötyä eikä vain iloa.

Kärcher EDI 4 maksaa 50 euroa, tai kuten valmistaja sen ilmoittaa, 49,99 euroa.

Video laitteen toiminnasta on katsottavissa täältä.