Haalistuneet umpiot kirkkaammiksi

Muoviset ajovaloumpiot mattaantuvat, kellastuvat ja naarmuuntuvat ajan myötä. Umpioita on kuitenkin mahdollista kirkastaa.

Umpion maitomainen pinta johtuu pääosin ultraviolettisäteilyn muoveja ikäännyttävästä vaikutuksesta. Sen seurauksena valoteho laskee merkittävästi, ja sillä on suuri vaikutus näkyvyyteen pimeällä. Kulahtaneisiin umpioihin on kuitenkin mahdollista saada liikenneturvallisuutta parantavaa kirkkautta.

Moni valmistaja tarjoaa muovisten ajovaloumpioiden kunnostussarjoja. Ne poikkeavat toisistaan suuresti hinnan, sisällön ja tarvittavien välineiden osalta.

Yksi tällainen tuote on Sonaxin valmistama Ajovaloumpioiden kirkastussarja. Sonax lupaa, että sen avulla mattaantuneiden umpioiden kirkastus käy vaivattomasti. ”Käsittely palauttaa umpioiden alkuperäisen kirkkauden ja suojaa umpiot uudelleen mattaantumiselta.”

Yksi sarjaan kuuluva 75 millilitran kirkastusaine riittää kahteen kahden umpion käsittelyyn. Noin 25 euroa maksavassa pakkauksessa on mukana kaikki käsittelyyn tarvittavat tuotteet ja tarvikkeet.

Näin käsitellään

Sonaxin kohdalla käsittely aloitetaan pesemällä umpiot ja suojaamalla umpioiden reunat huolellisesti. Tämä on tärkeää, ettei maalipinta vahingoitu käsittelyn aikana.

Ensin umpion pinta hiotaan kostutetulla P5000-vesihiontaruusukkeella. Hionta kirkastaa mattaantuneen pinnan ja tasoittaa naarmut. Kun lopputulos on halutun mukainen, pinta pyyhitään kiillotusliinalla.

Sonax suosittelee kiillottamaan umpion omalla Headlight Polish -hionta-aineella ja kiillotussienellä. Kun haluttu kiiltoaste on saavutettu, pinta pyyhitään jälleen kiillotusliinalla.

Hionnan ja kiillotuksen jälkeen otetaan käyttöön pakkauksessa oleva käyttövalmis Headlight Sealant -pinnoiteliina, jolla käydään huolellisesti läpi käsitellyt pinnat. Pinnoiteliina tekee umpion pinnalle suojaavan kalvon. Umpioiden annetaan kuivua puoli tuntia.

Englanninkielisellä videolla näytetään edellä esitetyt työvaiheet.

Kuva, video ja lähdemateriaali: Sonax