Hyviä uutisia karavaanareille: Kevyiden kuorma-autojen pikakurssit tulivat jäädäkseen

C1- ja C1E-ajokorttiluokkien opetusvaatimuksia kevennetään pysyvästi. Pikakursseista jäi rohkaisevia kokemuksia.

Kevyiden kuorma-autojen eli C1- ja C1E-ajokorttiluokkien opetusvaatimuksia kevennetään. Erityisen mieluinen uutinen on B-kortillisille karavaanareille, jotka ovat kokeneet aiemman C-kurssin turhan työlääksi yli 3,5-tonnisen matkailuauton hankkiakseen.

Tällä hetkellä C1-luokan teoriaopetuksen vähimmäismäärä on yhdeksän tuntia teoriaopetusta ja vähintään viisi tuntia ajo-opetusta. C1E-korttiin vaaditaan vähintään kahdeksan tuntia teoria- ja kymmenen tuntia ajo-opetusta.

Jatkossa C1-luokan teoriaopetuksen uusi vähimmäismäärä on kaksi tuntia ja ajo-opetuksen vähimmäismäärä kolme tuntia. C1E-luokassa teorian ja ajo-opetuksen uudet vähimmäismäärät ovat molemmat kolme tuntia.

Uusia opetusmääriä on kokeiltu Töysän autokoulussa Trafin kokeiluluvalla, mistä Caravan-lehti uutisoi jo aiemmin. Kokeilun väliraportin mukaan opetusmäärien vähentäminen ei ratkaisevasti heikentänyt ajokoemenestystä. Kokeilu osoitti, että riittävä osaaminen voidaan antaa myös uusilla opetusmäärillä. Jatkossa lyhyitä kursseja voivat järjestää kaikki autokoulut.

Muutos nopeasti voimaan

Muutos alentaa kyseisten ajokorttien suorituskustannuksia ja parantaa myös tavaraliikenteen kuljettajien saatavuutta. Nykyisiä opetusmääriä on pidetty suurina kaluston kokoon ja ominaisuuksiin nähden. C1-luokan ajoneuvo on usein suuri pakettiauto, joka on hallintalaitteiltaan ja ajettavuudeltaan lähempänä henkilö- ja pakettiautoa kuin C-luokan ajokortilla kuljetettavaa kuorma-autoa.

C- ja CE-luokan opetuksen määriä lisätään, mikäli ajokorttia suorittavalla on alennetuin opetusvaatimuksin suoritettu C1- tai C1E-luokan ajokortti. Näin varmistetaan kuljettajien osaaminen raskaammissa ajoneuvoluokissa.

Hallitus päätti ajokorttiasetuksen muuttamisesta viime viikon torstaina. Muutokset tulevat voimaan jo 1. joulukuuta eli tulevana lauantaina.