Ison ajoneuvon luvallinen pysäköinti – yksiselitteiset säännöt puuttuvat

Saako matkailuajoneuvon pysäköidä useampaan ruutuun? Kysymykseen ei löydy yksiselitteistä vastausta.

Kesäkuun alussa voimaan tulleen uuden tieliikennelain pykälä 38 täydentää edeltävää lakipykälää pysäköimistä koskevien kieltojen osalta. Pykälä 38:ssa todetaan, että pysäköinti on kiellettyä niin, a) että ajoneuvo on osittain liikenteenohjauslaitteella osoitetun pysäköintipaikan ulkopuolella; b) pysäköintialueella muulla kuin liikenteenohjauslaitteella osoitetulla paikalla.

Varmasti väärin: ajoneuvoa ei saa pysäköidä pysäköintiruutuihin poikittain.

Pääperiaate on, että ajoneuvon pitää mahtua parkkiruutuun sekä pituutensa että leveytensä osalta. Pituussuuntainen tila on kuitenkin usein ”kortilla” jo henkilöautoilla saati sitten matkailuajoneuvoilla. Matkailuajoneuvon kanssa liikuttaessa kannattaakin etsiä sellaisia kadunvarsipysäköintipaikkoja, joissa ei ole ajoneuvokohtaista ruudutusta.

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan pitäisi noudattaa eri puolilla maata samojen sääntötulkintoja, mutta näin ei suinkaan ole – ja täysin oma lukunsa ovat yksityiset pysäköinninvalvojat. Eli toteamus, että matkailuvaunuyhdistelmä tai matkailuauto saa viedä kaksi perättäistä ruutua, mutta maksullisilla paikoilla ei tarvitse maksaa kuin yhdestä ruudusta, pätee kunnassa/kaupungissa A, mutta ei välttämättä naapurikunnassa/-kaupungissa.

Se on yksiselitteistä, että jos matkailuvaunun tai peräkärryn irrottaa ja paikoittaa sen omaan ruutuun, niin molemmista ajoneuvoista on maksettava pysäköintimaksu. Sama vaatimus koskee parkkikiekon käyttöä.

Sääntöjen rajamailla: kahden perättäisen ruudun käyttö sallitaan, mutta ajoneuvon pitäisi mahtua leveyssuunnassa ruutuihin.

Kahden tai jopa useamman perättäisen ruudun käyttäminen ei siis ole (välttämättä) virhe, mutta leveyssuunnassa ajoneuvon pitäisi mahtua ruudun sisälle. Matkailuajoneuvojen kohdalla tämänkin vaatimuksen täyttäminen on vaikeaa. Se, miten paljon sivusuuntaista ylitystä sallitaan ilman pysäköintivirhemaksua, riippuu pysäköinninvalvojan tulkinnasta.

Kun matkailuauton pysäköi peruuttamalla niin, että sen perä menee viheralueen puolelle, kannattaa huolehtia siitä, että sen pyörät pysyvät pysäköintiin tarkoitetulla pinnalla – muussa tapauksessa seurauksena saattaa olla maastopysäköinnistä määrätty pysäköintivirhemaksu.

Matkaparkit tuovat kesäisin helpotusta karavaanareiden pysäköintiongelmiin.