Kairataan kalaa – esittelyssä Suomen top 5 -pilkkipaikat

Matkailuautolla liikkuva tietokirjailija Pepe Forsberg on kiertänyt karavaanareille soveltuvia luonto- ja virkistyskohteita. Tässä on hänen listansa Suomen parhaista pilkkipaikoista.

1. Salamajärven kansallispuisto, taimenistaan tunnettu

Listauksen ensimmäinen sija menee Perhon ja Kinnulan kuntien alueella sijaitsevan Salamajärven kansallispuiston puhtaille kalavesille.

Matkailuautoilijoille löytyy täydet palvelut: iso pysäköintialue sähkötolppapaikkoineen, majoituspalvelut, kahvila- ja ruokapalvelut ja jopa septitankin tyhjennys. Kaikki tämä parhaiden pilkkipaikkojen vieressä.

Taimenistaan tuttu Koirajärvi on sopivan saalisvarma pilkkipaikka. Koirasalmen luontotuvalta pilkille suuntaavan retkeilijän on mahdollista tutkailla puhdasvetisissä järvissä taimenten kisailua jään alla. Näiden jalokalojemme tummat siluetit ovat tuttu näky Iso Koirajärven ja pienemmän samansukuisen serkkunsa vesialueilla.

Alueen järviin on istutettu aiemmin kirjolohta, mutta nykyään istutukset kohdistuvat taimeneen ja siikaan.

Koirasalmesta löytyy kalastajille kohdekohtaisia lupia. Luontotuvalta saa myös tietoa kalansaaliista ja välinevuokrauksesta. Jokamiehenoikeudella voi pilkkiä kansallispuiston sisällä sijaitsevista lammista ja järvistä. Eväshetki laavulla ja avantouinti Koirasalmen vuokrasaunalla kruunaavat päivän.

Saaliskalat: *****
Maisemat: *****
Palvelut: *****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: *****
Pisteet: 24

Salamajärvi tarjoaa pilkkielämysten lisäksi upeita maisemia. (Kuva: Paula Heiskanen)

2. Raahen edustalla, vai kuun pinnalla?

Raahen vanha osa on silmiä hivelevän kaunis. Raahe on erinomainen pysähdyskohde kaikkina vuoden aikoina.

Jos haluaa viettää aikaa satojen vuosien takaisissa mielenmaisemissa, aamupala Langin kauppahuoneella ennen pilkkiretkeä lataa kalannarraajan akut.

Raahen edustan saaristo on kuulu ahtojäistään, jotka pakkautuvat jopa kerrostalon kokoisiksi jääjättiläisiksi saarien rantaviivaa vasten. Luonnonihmettä pääsee keväisin katsomaan moottorikelkkaretkellä tai hiihtäen. Ahtojäitä ihastellessa käy mielessä, että ollaanko sitä Suomessa vai kuun pinnalla.

Raahen saariston ulkopuolella sijaitsevilta matalikoilla uiskentelee siikaa ja lohikaloja. Mantereen puolella rantojen läheisyydessä on hyvät mahdollisuudet saada painavia ahvenia.

Karavaanareillekin löytyy ympärivuotista palvelua SF-Caravan Lohenpyrstöstä. Mikonkarin alueelta on keskustaan pieni kävelymatka, mutta rannan läheisyys mahdollistaa pilkkijöille täälläkin elämyksiä.

Saaliskalat: *****
Maisemat: ****
Palvelut: ****
Saavutettavuus: *****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet: 22

Perämerellä Raahan edustalla pääsee ihastelemaan myös upeita ahtojäitä.

3. Nuuksion Kattila, etelään lomalle?

Nuuksion Kaitlammen maisemat tulivat presidentti Kekkosellekin tutuiksi. Syrjäinen kolkka pääkaupunkiseudun kupeessa on pilkkijän paratiisi. Yli sata vuotta vanha funkistyylinen huvila palveluineen seisoo ylväänä pienellä mäellä, jonka alapuolella odottelee pilkkijöitä kirkasvetinen lampi.

Nuuksion Kattilassa onnistuvat välinevuokraukset ja piipahdus kuuntelemaan savusaunan kihiseviä kiviä. Paikalla on myös normisauna. Aurora Nuuksion piharakennuksissa voi loimuttaa kalojaan. Pysäköintitilaa on etenkin Kattilan puolella kansallispuistoa hyvin.

Nuuksion metsät yllättävät pääkaupungin hulinaan tottuneet. Näin läheltä löytyy villiä luontoa ja rauhaa. Kaikki tämä on hyvä lisä pilkkituokiolle luonnon rauhassa, ja nimenomaan monipuolinen palvelukokonaisuus nosti Nuuksion Kattilan tämän listan kolmannelle sijalle.

Nuuksion kansallispuisto on täynnä hyviä kalapaikkoja. Ahven on varmin kalansaalis Espoon helmen vesistöissä. Osassa Nuuksion alueen järviä uiskentelee jopa karppeja. Kaitlammen lisäksi pilkkipaikkoina toimivat esimerkiksi Iso-Holma ja Nuuksion Pitkäjärvi.

Karavaanareille hyviä pysäköintialueita löytyy koko Nuuksion mitalta. Pysäköintialueet sopivat hyvin pilkkijöille ja sijaitsevat ottipaikkojen läheisyydessä.

Saaliskalat: ****
Maisemat: ****
Palvelut: *****
Saavutettavuus: *****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet:22

Pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva Nuuksio tarjoaa villiä luontoa ja rauhaa. Nuuksio on myös pilkkijän paratiisi.

4. Rokuan talveen kuuluu pilkkiminen

Rokuan kansallispuisto ja Geopark maastoineen houkuttelevat retkeilijöitä. Paikallisten majoituspalveluiden välinevuokratarjonnasta löytyy lumikenkiä ja suksia. Näitä tarvitaan, kun lähdetään Rokuan vesialtaille pilkkiretkelle. Neljäs sija top-listalla kuuluu Rokualle monipuolisen saaliskalatarjonnan vuoksi.

Rokualla on hyvät mahdollisuudet narrata myös jalokaloja. Sen kalaisissa järvissä ui peruslajien lisäksi siika ja taimen. Myös kirjolohi ja made viihtyvät kirkkaissa ja puhtaissa erämaa-altaissa sekä niitä yhdistävissä virroissa.

Rokuan aavemaiset suppamaastot ovat haasteellisia korkeuserojensa vuoksi.

Joidenkin pilkkijärvien yhteyteen on tehty pysäköintialue, ja autolla pääsee kalannarraajan paratiisin viereen. Sähkötolpallisia pysäköintipaikkoja löytyy hyvien kulkuyhteyksien Rokualta.

Sijainti lähes Suomen maantieteellisessä keskipisteessä on ihanteellinen karavaanareiden kannalta, joille on paikan päällä monipuoliset palvelut.

Saaliskalat: *****
Maisemat: ****
Palvelut: ****
Saavutettavuus: ****
Karavaanarikohde: ****
Pisteet: 21

Rokualla kylpyläpalvelut ovat pilkkijälle piste i:n päälle.

5. Äkäslompolon ihmeet

Lapinkävijöillekin on omat varmat pilkkipaikkansa. Viidennelle sijalle listalla yltävät Äkäslompolon kairakelpoiset järvenjäät Pallas-Yllästunturin kansallispuiston syleilyssä.

Äkäslompolon kalasaaliit ovat tavoiteltuja jalokaloja, sillä pilkkijakkaran alla Kesänkijärvellä uiskentelee taimenta, siikaa ja kirjolohta.

Järven itäpäässä oleva metsähallituksen laavu sopii hyväksi tukikohdaksi. Läheinen Äkäsjoki ja sen suvannot kätkevät harreja saaliskaloina.

Kolmas vinkki alueelle vie kookkaista taimenistaan tunnetulle Pyhäjärvelle. Tämänkin järven rannoilla on tulistelupaikkoja pienen patikkamatkan päässä pysäköintialueilta.

Alueelta löytyy palveluita myös karavaanareille, mutta toisinaan on helpompaa ja varmempaa vuokrata mökki Äkäslompolon palvelukeskittymän läheltä.

Saaliskalat: *****
Maisemat: *****
Palvelut:***
Saavutettavuus: ***
Karavaanarikohde: ***
Pisteet: 19

Siirtymät maamme pohjoiskolkissa ovat pitkiä, mutta sielläkin on omat varmat pilkkipaikkansa.

Lupa-asiat kannattaa tarkistaa kaikissa kohteissa osoitteesta Eraluvat.fi.

Teksti ja kuvat: Pepe Forsberg