Karavaanarien rikkeitä aletaan koota valvontarekisteriin

Esimerkiksi kiroileminen leirintäalueella aiheuttaa negatiivisen merkinnän rekisteriin.

Suomalaisista karavaanareista aletaan koota vertaisvalvontaan perustuvaa rekisteriä. Siinä karavaanarit jakavat toisilleen plussia ja miinuksia sen pohjalta, miten ”lajitoverien” koetaan käyttäytyvän esimerkiksi leirintäalueilla.

Negatiivisen merkinnän saa leirintäalueella esimerkiksi kiroilemisesta, kovaäänisestä puheesta tai ilman peflettiä saunomisesta. Maantiellä vastaan ajavan karavaanarin tervehtimättä jättäminen katsotaan erityisen vakavaksi rikkeeksi.

Positiivisen merkinnän sen sijaan saa esimerkiksi ajoneuvoyhdistelmän peruuttamisesta ruutuun caramba-huippujen vauhdilla ja ajokuvioilla.

– Vertaisvalvontaa voivat suorittaa kaikki karavaanarit. Lisäksi leirintäalueilla kiertelee erityisiä tarkkailu-upseereja, joiden kurssituksesta ovat vastanneet KGB:n ja Stasin ykköskouluttajat, kertoo rekisterin ylijohtaja Kari Kyylä.

Ilmiantoja varten rekisterille perustetaan puhelinnumero, johon havainnoistaan voi ilmoittaa. Halutessaan rikkeistä voi ilmoittaa myös faksilla, telexillä tai pullopostilla.