Karavaanarit loistopaikoilla Lahden MM-hiihdoissa

Tomas Ullman asettelee Norjan lippua matkailuautonsa etuikkunaan. Ullman on tullut viikoksi MM-kisoihin Lahteen ja kiittelee caravan-alueen järjestelyjä.

Tomas Ullman ajoi Suomen Lapin kautta kisoihin ja kävi hiihtämässä Rukalla. Matka kesti parisen viikkoa. Urheilumiehenä MM-kisoihin oli pakko päästä, etenkin kun oma majoitus oli mukana.

– Alle kilometri kisa-alueelle ja torille. Hotellista ei olisi saanut enää majoitusta, mutta nyt on oma koti ja keittiö mukana. Tunnelma on melkein kuin Holmenkollenilla, hän kehuu ja iskee silmää.

Norjalaisia on selvästi enemmän kuin muita ulkomaalaisia. Kaukaisimmat ovat tulleet Italiasta. Kaikkia yhdistää pyörien päällä kulkeminen.

USA:sta tulleet toimittajat vuokrasivat Suomesta matkailuautot ja tekevät juttuja samalla alueella. Viikonloppuna yli sadan paikan alue on melkein täynnä.

Nurmijärveläinen Isokäännän perhe, ainakin Juhani, on vannoutunut vaunumies.

– Silloin on auto aina käytettävissä, Juhani Isokääntä toteaa, ja kiittelee Lahden karavaanareita toimivasta alueesta. Ilmoittautumalla ajoissa sai kisaliput pakettihintaan. Vaimolta hän sai kisapipon, jossa on Suomi-tekstin lisäksi kuva joka kieltää dopingin.

– Ihan vain norjalaisesta Johaugista muistuttaakseni.

Leirintää paraatipaikalla

Caravan-alue on Lahden Kisapuistossa, paraatipaikalla. Alueelle kuuluvat kisojen kuulutuksetkin ja torin iltajuhlat sekä Lahden kisapalvelut ovat kävelymatkan päässä.

Kun päivän kilpailut ovat päättyneet, aurinko tekee laskua Vesijärven jäälle. Linnut laulavat puiston puissa kevättä tervetulleeksi ja karavaanarit palaavat suurin joukoin alueelleen. Ennen palkintojenjakoa aloitellaan ilta-askareita. Kansainvälinen tunnelma tiivistyy, ja kohta italialaisten makaronit ja norjalaisten kalapullat alkavat kypsyä.

Karavaanarimajoituksen järjestäminen on ollut loistava idea päästä majoittumaan kisapaikan lähelle, koska kaikki paikkakunnan majoitusmahdollisuudet, yksityisetkin, ovat olleet täyteen varattuja jo kuukausia etukäteen. Nyt karavaanareilla on oma kylä parhaalla paikalla ja naapurit ovat kansainvälistä joukkoa.

Järjestelyt ovat olleet suuritöiset, sekä leiripäällikkö Henry Ahoselle ja SF-Caravan Lahden Seutu ry:n puheenjohtaja Juha Hartmanille. Hartman kiittää viittäkymmentä talkoolaista kovasta työrupeamasta. Sähköjohtoakin on vedetty alueelle yli puoli kilometriä. Karavaanarihenkeä Lahden alueelta löytyy myös joka syksy, kun yhdistys hoitaa Lahden Caravan-messujen treffimajoituksen.

Kisakaupunki hiljenee radiomastojen valojen alla ja Tomas Ullman käy nukkumaan levollisena. Hän ennustaa että norjalaiset hiihtäjät nousevat palkintokorokkeelle vielä monta kertaa.