Caravan-lehti somessa

Karavaanarit rasteilla – Jukolan viesti sai pyöreitä täyteen

Karavaanareista suurempi osa on liikkeellä matkailuvaunulla, niin myös Maija ja Olli Karén sekä Nella-koira.

Pinnalla

Karavaanarit rasteilla – Jukolan viesti sai pyöreitä täyteen

Tuhansista suunnistajista ja heidän tukijoukoistaan osa yöpyy matkailuajoneuvoissa Hollolan tapahtuma-alueella.

Noin 50 000 suomalaista, joukossa muutama tuhat ulkomaalaista, viettää yönsä hollolalaisessa metsässä. Käynnissä on 70. kertaa maan suurin suunnistustapahtuma, Jukolan viesti.

SF-Caravan Lahden Seutu ry:llä on vastuullinen tehtävä majoittaa melkein 400 matkailuvaunu- ja autokuntaa kolmella eri karavaanialueella, noin kahden kilometrin päässä lähtöpaikasta.

Yksi osallistujista, Eurajoen Vanhoissa Veikoissa suunnistava Olli Karen on Jukolassa jo 40. kertaa ja ylistää järjestelyjä:

– Koskaan ei ole ollut näin hyvin järjestettyjä karavaanialueita. Täällä toimii kaikki, ja alue on selvä ja tasaisella alueella.

Olli majoittuu vanhassa siistissä Soliferissaan vaimonsa Maijan ja Nella-koiransa kanssa. Ollin viestijoukkueella on tavoite pitää hauskaa ilman sen suurempia urheilullisia tavoitteita.

Karenin lähtöaika on yhden-kahden aikaan yöllä. Otsalamppu on valmiina, vaikka Suomen kesäyöt ovat valoisat. Kaikki korkeuskäyrät on nähtävä kartalta.

– Seitsemänkymppisenä vauhti jo vähän hiljenee, toteaa Olli Karen.

Alueelle virtaa vielä lisää karavaanareita, ja osa pyöräilee jo isäntien portista kohti kilpailualuetta numeroita hakemaan.

Isä ja tytär Soliferista metsään

Vähän alle kolmikymppinen Hanna Sivén on käynyt Jukolassa kolmetoistavuotiaasta asti. Hannallakin on koko perhe mukana. Suunnistaja-isä, parivuotias poika, äiti ja mies – kaikki sopivat hyvin Soliferiin.

Kaksi tuntia ennen Venlojen lähtöä ykkösalue on täynnä, kakkosalue puolillaan ja kolmosalueellekin veivataan jo tukijalkoja.

Kun Venlojen lähtöön alkaa olla enää toista tuntia aikaa, Hanna pyytää isä-Sivéniä teippaamaan hänen nilkkansa.

– Se on vain varotoimenpide. Koskaan ei ole nilkka nyljähtänyt. Onneksi, toteaa Hanna isänsä käsittelyssä.

Hannan joukkue Kangasala SK on aivan huippujoukkue, joka starttaa järjestysnumerolla 23 viimevuotisen sijoituksen mukaan. Heillä on ankkurina virolainen maajoukkuesuunnistaja.

Hannan isä Osmo on myös kokenut suunnistaja ja karavaanari vuodesta 1992 lähtien. Kohta tytär etsii rasteja vaikeassa suppamaastossa, ja sitten yöllä on isän vuoro. Soliferissa nukuttaneen vuorotellen. Pätkissä.

Hannaa jännittää hieman suppamaasto.

– Pitää olla kompassi kädessä ja tietää, mikä suppa milloinkin on kohdallaan.

Suppia on Hollolan maastossa paikoin tiheään. Jos erehtyy menemään väärään, jopa neljäkymmentä metriä syvään suppaan, jossa rastia ei olekaan, minuutteja kuluu hukkaan.

Tuhatmäärin osallistujia

Lahden seudun karavaanareilla on sikäli helpompaa, että he eivät kilpaile. Työtä karavaanialueen pyörittämisessä riittää kyllä muuten, joten järjestäjätkin yöpyvät alueella.

Järjestäjien mukaan Jukolan alueella vierailee 50 000 ihmistä, joista kilpailijoita noin 20 000 ja vapaaehtoisia yli 2 000. Jukola on todellinen massatapahtuma, jonka kävijämäärä on isompi kuin Lahden vuosittaisessa suurtapahtumassa, Salpausselän hiihdoissa.

Hollolan väkiluku ylitetään suunnistustapahtuman aikana kolminkertaisesti, joten aikamoinen kuhina metsissä ja kyläteillä käy. Jukolan viesti päättyy sunnuntaina.

Klikkaa kommentoidaksesi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää kategoriassa Pinnalla

Y l ö s